Aan het concertgebouw verzamelden zaterdagvoormiddag twintig leden van de Jeugdbond voor Natuur en Milieu, die in Brugge 150 leden telt en hiermee één van de grootste afdelingen is van Vlaanderen. Ze houden regelmatig activiteiten rond natuur en milieu.

'We willen met deze kleine symbolische actie laten zien dat heel wat jongeren en kinderen er niet over te spreken zijn dat er opnieuw bomen moeten gekapt worden in het Lappersfortbos. Eerst moesten er vijftig bomen weg voor de aanleg van een nieuwe weg met dubbel rijvak. Elke maand wordt maar liefst achttien hectare bos gekapt wat neerkomt op één voetbalveld per dag. We kunnen dit toch niet langer toelaten.'

'Drie van onze leden sympathiseren met de bosbezetters. Omdat onze mensen tijdens de week naar school gaan, zijn ze alleen in de weekends in de bomen terug te vinden. Intussen verblijven er al meer dan dertig actievoerders in de bomen. De voorbije dagen zijn heel wat Nederlanders en Duitsers aangekomen om het bos te bezetten. We merken dat de solidariteit bijzonder groot is', vertelt Lies Couckuyt van de Jeugdbond voor Natuur en Milieu.

Ze merkte dat heel wat marktgangers het een schande vinden dat dit stukje bos weg moet. 'Veel mensen begrijpen niet waarom het stadsbestuur en de Vlaamse Regering die laatste 3,5 hectare niet gekocht hebben. Dit kleine bos is immers gelegen in een bijzonder waardevol gebied', zegt Lies.

Ook de bosbezetters zelf voerden het voorbije weekend actie. Ze waren aanwezig op de zondagsmarkt aan Ten Briele, de straat naast het bezette bos. Jongleurs en artiesten van het Cirque Del Mundo en muzikanten van D'Onderhoud trokken de aandacht van de marktgangers. Op de flyers konden de voorbijgangers lezen waarom het bos precies bezet wordt. Verder werden er in het Lappersfortbos klimworkshops gegeven om mensen te leren klimmen. Zowel het Groenfront als het Groene Gordel Front blijven alvast alert. Ze vermoeden dat de kapwerken door Fabricom binnenkort zullen starten.