Met een tijd van 10,4 seconden deden zij ruim een seconde beter dan de vorige besttijd. Dat record was in handen van een groep Nederlanders van de Technische Universiteit van Delft. Zij deden 11,6 seconden over het traject.

Wekenlang werkte het Solvay-Umicore Zero Emission Racing Team naar deze recordpoging toe. Ondanks een paar kleine technische defecten in het begin leek alles vlot te verlopen, tot er een telefoontje van de deurwaarder kwam. 'Blijkbaar kon hij zich niet vrijmaken', zegt Johan Mannaerts van Groep T. Een streep door de rekening van het raceteam, want zonder deurwaarder kon er geen wereldrecord gevestigd worden.

Ondanks deze tegenslag gingen de oud-studenten toch door met hun recordpoging. 'Hier zijn nog mensen van het circuit die onze tijd kunnen opmeten. Dit resultaat geldt als officiële tijdmeting, maar het kan niet erkend worden als wereldrecord', zegt Jan Van Nylen van hoofdsponsor Umicore.

Achteraf was het team toch blij met het resultaat. 'We hebben een goede tijd gereden en dat was de bedoeling', zegt teammanager Saphir Faid. Bovendien toonden de racers aan dat voertuigen aangedreven door waterstof niet meer zo'n verre toekomstmuziek zijn en dat ze een goed alternatief vormen voor de huidige wagens.

Het raceteam blijft alvast niet bij de pakken zitten. 'Later doen we de recordpoging opnieuw en dit keer met deurwaarder', zegt Van Nylen. (wpe)