Ik had me voorgenomen om toch tenminste één slok pure Coupure tot mij te nemen, maar de lichtjes verontrustende berichten dat dit zeker zou leiden tot minstens een weekje diarree deed me toch even terugdeinzen. En de droge opmerking van een medezwemmer dat zijn broer eens een week geelzucht had opgelopen na een baantje trekken in de Schelde, volstond om toch maar de lippen stijf op elkaar te houden.

Zomaar vrij en vrolijk van de oever jumpen was er niet meer bij. Alles was veel meer aan banden gelegd dan vorig jaar.

'Iedereen die iets met veiligheid te maken heeft in Gent, had dan ook zijn zegje gedaan', zegt Stefaan Claeys van het Gents MilieuFront, die deze actie voor properder rivieren voor de tweede keer organiseerde. Kinderen onder de twaalf werden streng teruggewezen en schoeisel was verplicht. Schepen van Milieu Tom Balthazar: 'Er zouden wel eens fietsen op de bodem kunnen liggen.'

Veel aangenamer

Maar het water was veel aangenamer van temperatuur dan verwacht en de geur van het water viel goed mee. Allez, dan toch in vergelijking met die van platgetrapte hondedrollen eens je je op de oever had gehesen. 'Alleen de smaak van het water mag nog wat bijgewerkt worden', vond een fijnproever.

's Middags had het nog geregend, maar toch was de opkomst opnieuw groot. 'Driehonderd springers, wat honderd minder is dan vorig jaar toen het tropisch warm was', zegt een tevreden Stefaan Claeys. 'Bovendien waren er meer kijkers dan vorig jaar, alles samen zeker duizend.'

Die konden zich verlustigen aan de perfecte vormen van sekssymbool Luc De Vos (in grijze onderbroek) die opbiechtte dat zijn schaamhaar sinds zijn vorige sprong groen was uitgeslagen, aan de triatleetmaillot van schepen Tom Balthazar en aan enthousiaste nieuwkomer jeugdschrijfster Geertrui Daem. Vera Dua moest verstek geven wegens een lumbago.

Incidenten waren er nauwelijks behalve dat één zatlap door een redder uit het water moest worden gevist. Wat een pientere jumper meteen de reactie ontlokte dat de Leie voor dronken Drongenaren een perfect alternatief zou zijn om zonder risico bekeuring terug thuis te raken van de Feesten.

En als u mij nu wilt excuseren, want ik moet dringend naar het toilet.