EUROPA

België

1 Brugge

De oerdaguitstap van alle Belgen: Brugge. Cliché? Ja. Moet het echt? Ja. Is het de moeite? Zeer zeker. Romantisch met z’n tweetjes bij de zwanen aan het Minnewater, all the way cliché op een bootje over de reien of met de paardenkoets of historisch verantwoord met oog voor de Vlaamse schilderkunst. Of Colin Farrell achterna in In Bruges-stijl, natuurlijk.

2 Brussel

Je sjokt er misschien al elke werkdag heen, maar het loont de moeite om Brussel ook eens op een vrije dag te verkennen. De hoofdstad van België en Europa bevat echte pareltjes met muziek in de Muntschouwburg, een oase in de Botanische tuinen en cultuur in de koninklijke musea en kathedralen. Laat je ook verleiden door de couleur locale in volkse wijken zoals de Marollen.

Duitsland

3 Berlijn

Zoals het een metropool betaamt, willigt Berlijn ieders wens in: onuitwisbare geschiedenis (de Muur, de Brandenburger Tor...), bruisend nachtleven (dé uitgaansstad van Europa), hopen cultuur (de Berliner Dom, het Bodemuseum...) en politiek erfgoed, het grootste treinstation van Europa, talrijke shop till you drop-mogelijkheden en prachtige parken.

Frankrijk

4 Amiens

Zin in een werelderfgoedtripje? De hort op naar Amiens dan, want deze Noord-Franse stad van schrijver Jules Verne bezit er maar liefst drie. De belangrijkste is de Notre-Dame van Amiens, de grootste en mooiste gotische kathedraal van Frankrijk. Met die jengelende kids kan je daarna naar het stenen circus.

5 Avignon & de Provence

Sur le pont d’Avignon, l’on y danse, l’on y danse. Als dat het enige is wat je over deze Provençaalse stad te zeggen (zingen) hebt, moet je er dringend heen, net zoals de paus toen die in 1309 ernaar verbannen werd. Het gigantische Pausenpaleis, opnieuw werelderfgoed, is het resultaat van die ballingschap.
De Provence, de bakermat van la douce France, heeft weinig uitleg nodig. Zonnebril op, ruitje open en cruisen maar. Eens aangekomen: genieten tot je erbij neervalt. Point final.

6 Canal du Midi

Geen idee hoe ze dat klaargespeeld hebben in de zeventiende eeuw. Een kanaal tussen de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan van 240 kilometer lang, 10 meter breed en 2 meter diep. Ooit om die kwalijke Spanjaards te omzeilen, vandaag vooral voor pleziervaartjes slingerend door het idyllische landschap. Een vaarbewijs is niet nodig.

7 Carcassonne

Tijdens dat vaartje over het Kanaal, moet je zeker even afstappen in Carcassonne, een schoolvoorbeeld van een middeleeuws stadje met de langste stadsmuren (3 km) van Europa. ’s Avonds wordt alles sprookjesachtig mooi verlicht.

8 Chamonix

Skiën in stijl doe je in Chamonix, dat aan de voet van de Mont Blanc ligt. Vanop de hoogste top kan je er 20 km naar beneden sjezen, over gigantische gletsjers.

9 Corsica

Île de beauté, zeggen de Fransen, Kallistè (de allermooiste) poneren de Grieken. Behalve de witgouden stranden, is Corsica een berg die uit de zee rijst. Weelderige natuur, rood-roze-oranje rotsen, zon, zee en strand.

10 Lourdes

Bernadette Soubirous, heette ze, het meisje uit Lourdes dat verklaarde de Heilige Maagd Maria verschillende keren gezien te hebben. 151 jaar later trekken nog elk jaar miljoenen mensen naar het bedevaartsoord. Pelgrim of niet: Lourdes is een must see.

11 Mont-Saint-Michel

Niet Maria, maar de aartsengel Michaël verscheen in 700 voor de heilige Aubert, die zat te bidden op het 4 km² grote Normandische schiereiland. ‘Bouw hier een kerk’, zei ie, en zo geschiedde. Later bouwden overijverige monniken en Noormannen daar nog wat bij, en het resultaat is een surrealistisch burchtig toefje midden in zee.

12 Parijs

Arc de Triomphe. Sacré Coeur. Centre Pompidou. Eiffeltoren. Graf van Napoleon. Louvre. Seine. Musée d’Orsay. Musée Tuilerieën. Notre Dame. Tien toppers die Parijs de stad der steden maken. En dan waren we nog niet begonnen.

13 Stranden van
Normandië

Omaha. Utah. Gold. Juno. Sword. De drie miljoen westelijke geallieerden wisten maar al te goed dat dit de codenamen waren van de stranden waarop ze nazi-Duitsland zouden doen breken, die 6de juni in 1944. Elke rechtgeaarde Europeaan moet ooit eens die siddering voelen, daar op de D-Day-stranden.

14 Versailles

Overdonderd. Mond open. Sprakeloos. De grootsheid en de absolute pracht en praal van het Paleis van Versailles zijn niet te vatten als je er middenin staat, laat staan als je het beschrijft. Ga erheen en raak in de ban van de Zonnekoning, Lodewijk XV, Lodewijk XVI, Madame de Pompadour en Marie-Antoinette.

Griekenland

15 Athene

Denk jij stiekem ook: dat Parthenon op die Acropolis is maar een lelijk ding? Dan hebben we het allebei fout. Toch even van dichter gaan bekijken, dat hoogtepunt van de Atheense klassieke bouwkunst.

16 Delphi

De archeologische site zou door oppergod Zeus zelf gesticht zijn en tot ‘navel van de wereld’ gedoopt zijn. Ruim duizend jaar was Delphi het belangrijkste orakel van het oude Griekenland. Nog steeds zijn de bijzonder goed bewaarde ruïnes – met onder meer een 4de-eeuws theater – doordrongen van mysterie.

17 Epidaurus

Het theater van Delphi verzinkt toch een beetje in het niets met dat van Epidaurus, dat dan nog zo’n acht eeuwen ouder is. Perfect bewaard, bijna zonder restauraties en met een akoestiek die specialisten van vandaag blijft verbazen. Het was een van de favoriete podia van Maria Callas en ook nu kun je er nog producties gaan bekijken.

18 Olympia

Nog eentje om het af te leren: de ruïnes van Olympia, het uitgestrekte heiligdom van Zeus, met tempels, altaren, standbeelden, schathuizen en stadions die gebouwd werden voor de vierjaarlijkse Panhelleense Spelen.

Groot-Brittannië

19 Canterbury

Orlando Bloom is er geboren, en dus loop je er hem misschien wel tegen het bevallige lijf. Canterbury, here we come. (Jaja, ook voor de kathedraal en de tales).

20 Lake Loch Ness

‘Ach, Nessie, dat was gewoon een olifant.’ ‘Nietes!’ ‘Welles!’ ‘Nietes!’ Zin in geanimeerde gesprekken op de achterbank? Dan is een Schotse trip naar het meer en het monster van Loch Ness een schot in de roos. ‘Welles!’

21 Londen

Londen wordt – naast Parijs, New York en Tokio – beschouwd als een van de Grote Vier wereldsteden. Een typische zwarte cabbie of de metro in the tube – Mind the gap! – brengen je naar historische bezienswaardigheden zoals de Big Ben of de Tower of London, maar ook naar modernere attracties zoals het London Eye of de Millennium Dome.

22 Stonehenge

Een blik op Wikipedia leert dat Stonehenge wel degelijk méér is dan een hoop prehistorische stenen op elkaar. Of beter nog: ga er gewoon heen en leer alles over paalkuilen, Q- en R-gaten en de Megalietcultuur.

Hongarije

23 Boedapest

De Hongaarse hoofdstad wordt in tweeën gesplitst door de Donau, met aan de linkeroever het romantische, authentieke en heuvelachtige Boeda, en aan de rechteroever het jonge, bruisende en vlakke stadsgedeelte Pest. Nergens versmelten jong en oud op zo’n magnifieke manier als hier.

Ierland

24 Dublin

Guinness is good for you. We kunnen niet anders dan het geloven na de indrukwekkende lijst invloedrijke Dublinners: Oscar Wilde, George Bernard Shaw, Francis Bacon, de hele U2-ploeg, Bob Geldof, Damien Rice... En als je Collin Farrell in Brugge niet gevonden hebt, kun je hem nog altijd in zijn hometown komen zoeken.

25 Galway

Wiens maag nog altijd toetrekt als ie nog maar dénkt aan de zatte nonkels die met een witte servet staan zwaaien op Les lacs du Connemara, moet dringend op retraite naar het ruige natuurgebied, dat Yeats beschreef als ‘een vreselijke schoonheid’. Overnachtingsmogelijkheden vind je in het aangrenzende, levendige stadje Galway.

IJsland

26 Blue Lagoon

Op een halfuurtje rijden van Reykjavik ligt de Blue Lagoon, een meer in oude lavavelden met water van 39°C, dat rijk is aan zout, mineralen, silicaten en algen. Dobberen in het natuurlijke zwembad is heilzaam voor psoriasispatiënten.

Italië

27 Firenze

Zelden zo geroerd door een stad als door de bakermat van de renaissance. (Een replica van) Michelangelo’s David is slechts een van de culturele hoogtepunten die de stad rijk is. Een zonsondergang vanop de Ponte Vecchio over de Arno vergeet je nooit meer.

28 Milaan

Dé shophemel voor wie over diepe zakken beschikt. Schuldgevoelens over begane escapades kunnen in stijl weggebiecht worden in Il Duomo, de op een na grootste gotische kathedraal ter wereld (alleen de Sint-Pieter is groter).

29 Pisa

Tja, die toren, die staat scheef, en daar moet je gewoon even gaan rond staan om – zoals iedereen – even te denken: ‘Nú gaat ie vallen’.

30 Pompeji

1.930 jaar geleden is het, dat de Vesuvius een allesverschroeiende as over de toen Romeinse welvarende havenstad spoot. Pas in de 16de eeuw werd het bedolven Pompeii ontdekt en nog steeds is twee derde van de stad nog niet opgegraven. De quasi intacte dode stad en de versteende lijken laten een beschaving zien die toen al zo ver stond als de onze nu.

31 Rome

Alle wegen leiden naar Rome, dus kies er eentje en ga als de wind. Zodra je aangekomen bent, zie je bij elke blik waarom dit eeuwenlang het epicentrum van de halve wereld was.

32 Siena & Toscane

Chi dice Siena, dice Palio. Wie Siena zegt, zegt Palio. Het Italiaanse spreekwoord slaat op de tweejaarlijkse paardenrace (de Palio) die plaatsvindt op het schelpvormige plein Piazza del Campo. Op 2 juli en 16 augustus.
Toscane, het is een beetje de Provence van Italië. Guy Verhofstadt, wiens tweede thuis in de provincie ligt, zal het beamen, kuierend tussen zijn wijnstokken en olijfbomen: la vita è bella a Toscana.

33 Syracuse & Sicilië

Was een Griekse kolonie die op haar hoogtepunt in de vijfde eeuw voor Christus een belangrijke rivaal was van Athene zowel als Carthago. Mooi behouden ruïnes en in de buurt vind je ook de rotsnecropolis van Pantalica.
Ook in de rest van het Siciliaanse eiland vind je Griekse invloeden terug, maar meer het reizen waard zijn de schilderachtige stadjes, de mooie stranden, de nog werkende vulkaan Etna en een gastronomie die elke lekkerbek héél blij maakt.

34 Venetië

Alles voor de romantiek. Laat je aftroggelen voor een tochtje in die gondel en word meegesleept in een eeuwige liefdesaffaire met de waterstad. Topmomenten (en nóg duurdere) om te gaan zijn tijdens de Biënnale (om de twee jaar) en tijdens het carnaval (10 dagen in februari).

Kroatië

35 Dubrovnik

Snel erheen, voor het even duur wordt als de modale costa. De havenstad aan de Adriatische Zee pleziert iedereen voor een prikje: bergbeklimmers, waterratten, wandelaars, kunst- en cultuurliefhebbers en lekkerbekken.

Nederland

36 Deltawerken

Ga het ingenieuze netwerk van dammen en keringen zelf bekijken. Het Deltaplan werd in 1953 in het leven geroepen nadat er tijdens een storm bijna 2.000 Nederlanders waren omgekomen.

Noorwegen

37 De Noordkaap

Ga Evi Hanssen en de kandidaten uit het VT4-programma 71° Noord achterna en ontdek het noordelijkste punt van Europa. En als je boven op die steile granietrots staat, zing dan uit volle borst: Ik hou van u, ik hou van u. Ik hou van u...

38 Spitsbergen

Apocalyps now. Door een atoombom vergaat de halve wereld. Maar geen nood, die bouwen we zo weer op na een tripje naar Spitsbergen, de eilandengroep boven Noorwegen. Daar staat sinds vorig jaar een gigantische zaadbank, met zaden van alle rassen. Behalve die Ark van Noach, is het op Spitsbergen vooral heel koud en desolaat.

Oostenrijk

39 Grossglockner Hochalpenstrasse

Cruisen in Top gear-stijl doe je op adembenemende weg die Salzburg verbindt met Karinthië. De spectaculaire alpiene uitzichten krijg je voor wat tol, die Lamborghini voor wat meer.

40 Lech

De moeder van alle skioorden.

41 Salzburg

Treed in de voetsporen van Mozart en word verblind door romaans, barok en rococo moois. De Salzburger Festspiele, elke zomer, verwent klassiek geschoolde oren.

42 Wenen

Dé plaats om de volgende Kerstmis door te brengen. De geboortestad van Beethoven en Freud is dan wit van de sneeuw en helemaal in traditionele feesttooi gestoken. Stille Nacht, je kan het misschien niet meer hóren, maar uit de keeltjes van de Wiener Sängerknaben in de keizerlijke Hofburgkapelle doet al je nekhaartjes rechtstaan.

Polen

43 Auschwitz-Birkenau

De victorie in Normandië, de horror in Auschwitz. Beiden behoren ze tot het Europese DNA, en dat confronterende bezoek aan het concentratiekamp moét je dus gedaan hebben.

44 Krakau

Min of meer gespaard door de nazi-aanvallen is deze Poolse stad historisch zeer interessant. In de beroemde kathedraal op de Wawelberg las Karol Wojttyla, tot ie Paus werd, de mis.

Portugal

45 Sintra
Een schatje van een kustplaats, niet ver van Lissabon. De vroegere koningen hadden het ook begrepen: zij hadden er hun zomerverblijf.

Rusland

46 Moskou

De hoofdstad van ’s werelds grootste natie is tekenend voor het hele land: al wat blinkt en groot is aan de ene kant, armoedige krotten aan de andere kant. Ontzag en afschuw is wat je zal voelen na een bezoek aan deze stad van uitersten.

47 Sint-Petersburg

Tsaar Peter de Grote stichtte Sint-Petersburg als venster op Europa en dat is aan de stad te zien. Voor deze citytrip trek je beter wat tijd uit; alleen al het gigantische Hermitagemuseum neemt met gemak twee weken in.

Spanje

48 Barcelona

Als u een van die luttele Belgen bent die nog niet naar deze Catalaanse topper gereisd is, moet u er dringend werk van maken. Net als de Barcelonezen van de Sagrada Familia, waar Gaudi zich omdraait in zijn graf. Vooruit!

49 Córdoba

Wie voor een keertje de islam in een goed daglicht wil bekijken, moet naar de warmste stad van Europa. Dat is Córdoba, dat ongeveer vijfhonderd jaar een moslimbolwerk was, met Moorse pracht als de Mezquitamoskee (nu een kathedraal) tot resultaat.

50 Granada

Een kilometer of honderd zuidelijker dan Córdoba is er zo mogelijk nog méér Moors moois te vinden in het Alhambra. Karel V liet het na de reconquista bijna allemaal slopen, maar daar stak diens vrouw gelukkig nog een stokje voor.

51Sevilla

Wie het toch meer op katholieken begrepen heeft, moet naar het Spaanse Sevilla, en doet dat het beste tijdens de Semana Santa, wanneer er elke avond van de week voor Pasen processies plaatsvinden. Liever feesten op flamencomuziek? Dan moet je twee weken later gaan, tijdens de Feria de Abril.

Tsjechië

52 Praag

Praag is zo’n lekker rommelige stad, waar je al die verschillende bouwstijlen kan bestuderen vanop een van de 550 (geen 100!) torens, de negen heuvels of in de kronkelende steegjes.

AMERIKA

Brazilië

53 Regenwoud

Een vijfde is al weggekapt en nog veel meer woud is bedreigd, maar toch leven er nog steeds 2,5 miljoen insectensoorten en bijna 2.000 soorten vogels en zoogdieren en vinden honderdduizenden plantensoorten er een stekje. Snel dus dat bootje op de Amazone op, voor nog meer natuurpracht verloren is gegaan.

54 Rio de Janeiro

‘Tall and tan and young and lovely. The girl from Ipanema goes walking. And when she passes, each one she passes goes: ah.’ Het fantastische bossa-novanummer over een meisje aan het Ipanemastrand in Rio geeft meteen het gevoel van de stad mee: zwoel, sexy en laidback.

Canada

55 Niagara Falls

1,6 kilometer naar beneden stortend water, astemblief. Je kan de Niagarawatervallen van bovenaf bekijken of van onderen, vanuit een bootje (!) dat erg dicht tot bij de watervallen komt.

Chili

56 Paaseiland

Het is het meest afgelegen eiland ter wereld, midden in de Stille Oceaan, en wordt daarom soms ‘de navel van de wereld’ genoemd. Voor de fauna en flora moet je niet gaan, want het Paaseiland is winderig en kaal, maar wél voor de moai, de mysterieuze stenen beelden die met lege oogkassen over de oceaan staren.

57 Atacamawoestijn

970 kilometer woestenij, gespreid over (vooral) Chili, Peru, Bolivië en Argentinië. Het is er zo ontzettend droog dat er hoegenaamd geen leven mogelijk is. Maar ontzagwekkend, ja, dat zijn die vulkanen, rotspartijen en uitgestrekte lege oppervlaktes wel.

Cuba

58 Havana

Sigaren, rum en salsa op elke straathoek. Meer redenen nodig voor een reisje naar Cuba’s hoofdstad? We dachten het niet. Viva la revolucion!

Equador

59 Galápagoseilanden
It’s a wonderful world. Dat moet ook Charles Darwin gedacht hebben toen hij in 1835 aankwam op de eilanden, die de toppen zijn van onderzeese vulkanen. Reuzenschildpadden (Galápagos in het Spaans), zeeleguanen, hamerhaaien, vuurrode krabben en véél meer zijn te bewonderen in dit ‘laboratorium van de evolutie’.

Mexico

60 Chichén Itzá

De oude Mayastad werd onlangs verkozen tot een van de zeven wereldwonderen. De tempels en piramides – destijds gebouwd in relatie met zonsop- en ondergang – zijn weergaloos.

Peru

61 Machu Picchu

Van de Maya’s naar Inca’s, met diens oude stad tussen en op steile bergen. Het 40 hectare grote, mysterieuze complex van tempels, huizen, geïrrigeerde terrassen en trappen werd pas in 1911 ontdekt, toen het al lang verlaten was door de Inca’s.

62 Titicacameer

Met 8.320 km² is het het grootste bevaarbare meer van Zuid-Amerika, en dat 3.800 meter boven de zeespiegel. Maar pas als je het in het echt gezien hebt, weet je dat het water licht geeft in telkens andere kleuren. De unieke schoonheid wordt enkel her en der onderbroken door met riet aangelegde eilanden.

Verenigde Staten

63 Chicago

De blues in de buik en die gaat maar niet weg? Neem dan het vliegtuig naar de derde grootste stad van de VS en laat dat weemoedige gevoel de vrije loop in de vele bluesbars en jazzclubs.

64 Grand Canyon

‘Het zal zo onwaarschijnlijk op je overkomen, zo onaards in kleur en grootsheid en overweldigende architectuur, alsof het na je dood is, op een of andere ster.’ Kan jij een betere omschrijving geven dan die van de Amerikaanse auteur John Muir? Stuur het ons op, ná dat je die enorme kloof met eigen ogen gezien hebt.

65 Las Vegas

Ook je trouwfoto’s in Elvis- en Marylin Monroepak mag je ons opsturen, net als die gewonnen jackpot, ter redding van de krantenredactie.

66 New York

Het is vreemd, aankomen in de stad die je al zo goed kent van het tv-scherm. Het lijkt een beetje alsof je ook in een serie beland bent, alsof het allemaal niet echt is. Maar dan, weken, maanden nadat je terug bent: die onrust. Die ‘ik moet terug’.

67 Route 66

De roadtrip der roadtrips doe je op deze historische autoweg die begint in Chicago – die ingeslagen voorraad blues vormen alvast de perfecte soundtrack – en je leidt door de staten Illinois, Missouri, Kansas, Oklahoma, Texas, New Mexico, Arizona en Californië. Keep on rollin’ dude.

68 San Francisco

Aangekomen in the golden state, moet je zéker eens sjezen over die lange, rode Golden Gate Bridge die tot in den treure te zien is in begintunes van tv-series. De rest van deze homovriendelijke hippiehoofdstad (in de sixties), verken je het best met de typische trams.

69 Yellowstone National Park

Ah, die ouwe trouwe Old Faithful; elke 68 tot 98 minuten laat ie van zich horen door stoom 56 meter hoog de lucht in te spuiten. Behalve deze wereldberoemde geiser zijn er in het grootste nationale park ter wereld prachtige rivierkloven te zien, net als watervallen, bizons, beren, zeearenden, de Rocky Mountainwolf, rendieren, elanden...

AZIË

Cambodja

70 Angkor Vat

37 jaar deden de 25.000 arbeiders over het bouwen van het tempelcomplex Angkor Vat, het mooiste deel van Angkor, van 800 tot 1.200 de hoofdstad van het Khmerrijk. De aan de hindoegod Visjnoe gewijde tempel wordt tot de mooiste architectuur van de wereld gerekend.

China

71 Peking

De clash tussen oud en jong is nergens zo groot als in de miljoenenstad Peking, waar de keizerlijke geschiedenis nog in de Verboden Stad waart, maar ook waar hypermoderne groeistuipen het leven bepalen.

72 De Chinese Muur

Wat ooit gebouwd werd om vreemdelingen buiten te houden, trekt nu horden toeristen. Toch moet je die 2.500 kilometer lange muur zelf gezien hebben om te vatten wat voor een kolossale prestatie hier is neergezet.

73 Terracottaleger Xi’an

Het 2.200 jaar oude leger van 8.099 levensgrote terracottasoldaten die de wacht houden bij het graf van keizer Qin wordt beschouwd als de meest sensationele archeologische ontdekking ooit.

India

74 Taj Mahal

Gaat door voor het mooiste gebouw ter wereld, volledig opgetrokken uit wit marmer en rijk versierd met ingelegde stenen, symmetrisch, romantisch, gracieus. De grote Mogolkeizer Sjah Djahan liet de Taj Mahal bouwen als praalgraf voor zijn (belangrijkste) vrouw.

Iran

75 Persepolis

Foei, Alexander de Grote! Door zijn toedoen zijn de destijds platgebrande ruïnes slechts een schaduw van de pracht van het massieve paleizencomplex dat koning Darius I in 512 v.C. liet bouwen. Toch gunnen de restanten een unieke blik in de klassieke wereld.

Israël

76 Jeruzalem

Iedereen die zich christen, moslim of jood noemt, moét er naartoe, want volgens alle drie de godsdiensten is dit de heiligste stad ter wereld.

Japan

77 Fuji

‘Iedereen moet hem een keer beklimmen, maar alleen een dwaas doet het twee keer.’ Dat zeggen de Japanners over hun nationale symbool, de perfect symmetrische vulkanische berg die zijn tweelingbroer vindt in de reflectie in het Ashi-nomeer.

78 Hiroshima

‘De mens is buigbaar’, is wat je denkt als je het Hiroshima van vandaag ziet. De Stad van de Vrede, zoals de inwoners het noemden na die fatale zesde augustus, is net als alle andere grootsteden. Maar als je er bent, kijk dan eens omhoog; dáár zag de misleide bevolking een vuurbal opdoemen en een tel later waren er 78.000 onder hen dood. En als het regent, wees dan blij dat het geen zwarte radioactieve druppels zijn, die je geheid met kanker besmeuren, zoals toen.

Jemen

79 Sanaa

Kuierend in Sanaa, krijg je het gevoel in Duizend-en-één-nacht terechtgekomen te zijn. De smalle straatjes, de – 106! – moskeeën, de ruiten van gekleurd glas, de geurige manden met kruiden, wierook en mirre in de soeks... Of in Aladdin, natuurlijk.

Jordanië

80 Petra

De rode-roze rotsstad is enkel te bereiken via een nauwe kloof die je leidt naar de overweldigende façade van de Schatkamer, een 40 meter hoge tempel in klassiek Griekse stijl die uit een rots gehouwen is. Een van de zeven nieuwe wereldwonderen.

Mongolië

81 Mongolië

Back to basics. Maar wat voor basics. Mijlen en mijlen te paard door de adembenemende Mongoolse vlakte of met de jeep door de fascinerende Gobiwoestijn, die elk moment van kleur lijkt te veranderen. De Mongoolse nomaden zijn ontzettend gastvrij.

Nepal

82 Mount Everest

‘Oh, wat is ie hoog!’ Jazeker, de hoogste op aarde: 8.848 meter. Toch twee keer nadenken voor je hem wil beklimmen: de Nepalese regering vraagt per bergbeklimmer 30.000 euro.
Thailand

83 Phuket

Na de verwoestende tsunami kan het toerisme op het Thaise eiland wel een duwtje gebruiken. Meer redenen hebben wij niet nodig om een ticket te boeken naar die paradijselijke stranden. Toch één raad: als je de vogels massaal landinwaarts ziet trekken: rennen!

Tibet

84 Lhasa

Wie de Tibetaanse hoofdstad kent van de film Seven years in Tibet, zal vreemd opkijken. De Chinese bezetting zette de Dalai Lama-basis dan wel open voor het publiek, ze verknoeide met toeristische wansmakelijkheid ook de sereniteit van de stad. Neemt niet weg dat onder andere het imposante Potala, het winterpaleis van de Dalai Lama, de moeite waard blijft.

Turkije

85 Istanbul

De stad die Europa en Azië letterlijk overbrugt en die ooit nog Byzanthium en later ook Constantinopel heette, heeft een veel te boeiende en rijke geschiedenis en cultuur, zodat ze hier onmogelijk zelfs maar kan samengevat worden. Gewoon gaan, dus.

AFRIKA

Botswana

86 Okavangodelta

Afrikaanse olifanten, kafferbuffels, nijlpaardren, litschiewaterbokken, blauwe gnoes, cheetahs, luipaarden, grote koedoes, sabelantilope, neushoorns, watervaranen, beerbaviaan... Het zijn slechts enkele van de bewoners van de moerassen rond de grootste binnenlandse delta ter wereld. 11 km³ water stroomt elk jaar de delta binnen, om er in een sneltempo te verdampen tot zout.

Egypte

87 Caïro

De zinderende, chaotische oude wijken waarin je een eeuw of acht teruggekatapulteerd wordt, en waar de geest van Saladin, de grootste hoofse islamleider ooit, nog rondwaart. De pretparksfeer rond de piramiden – beter toch even blijven tot na zonsondergang. De verbijsterende museumschatten van de farao’s. Caïro is hoogst entertainend.

88 Luxor

Net zoals de farao’s uit de Oudheid dat deden, loop je in Luxor op een 3 km lang pad – met langs weerzijden statige sfinxen die je aanstaren – van de Ankartempel – zo groot dat de Romeinse Sint-Pieterskerk er negen keer in kan – naar de Luxortempel, die zo mogelijk nog groter is. Aan de westoever van de Nijl vind je dan weer de gigantische Necropolis met de graven van Ramses en co.

Ethiopië

89 Lalibela

Het complex van elf uit de rotsen gehouwen kerken uit de 12de eeuw worden soms het achtste wereldwonder genoemd. De stad Lalibela ligt te midden van steile, indrukwekkende rotswanden van meer dan 2.400 meter hoog.

Kenia

90 Mount Kenya

De op een na hoogste berg van Afrika beklimmen, is niet voor doetjes. Maar wie de top haalt, wordt voor zo veel volharding wel beloond met een fenomenaal uitzicht, én heeft bovendien ook de evenaar gekruist. Logeren kan in koloniale sfeer in de rondomliggende hotels.

Marokko

91 Marrakech

‘Als je maar één dag in Marokko kunt doorbrengen, doe dat dan in Marrakech.’ Aan het woord Winston Churchill, die bedwelmd terugkwam van een bezoek aan de koningsstad. Marrakech staat voor een exotische beleving vol geuren en kleuren, begeleid door de zachte muziek van de citer en het levendige geroezemoes van drukdoenerige handelaren, geheimzinnige slangenbezweerders en waarzeggers en zoveel meer.

92 Sahara

Geen wegen, geen mensen, absolute stilte en ’s nachts alleen dat sterrendeken over je. In deze hectische, lawaaierige tijden kunnen we het ons zelfs niet meer inbeelden hoe dat voelt. Een trektocht door de Sahara is een retraite die elke moderne mens eens moet gedaan hebben.

Tanzania

93 Kilimanjaro

De op een na hoogste van Afrika, zeiden we daarnet. Wel, de Kilimanjaro is met zijn 5.892 meter de spelbreker van de Mount Kenya. Een groter voordeel is dat deze berg dankzij de vrij geleidelijke stijging ook kan opgegaan worden zonder dikke klimmersbenen. Kies liever voor de tocht van negen dagen dan van vijf dagen, zodat je beter kan wennen aan het lage zuurstofgehalte. Op de top: een surrealistisch zicht op een wolkendeken of – bij heldere dagen – op honderden kilometers Afrika.

Zuid-Afrika

94 Kaapstad

Wie zich toch liever spaart van pijnlijke kuiten, kan met de kabellift in enkele minuutjes bovenop de Tafelberg staan en van een bijna even mooi uitzicht genieten: de stad, de oceaan, de onaangetaste wildernis. Genieten ook van de 2.200 soorten planten en bloemen op en rond de berg.

95 Robbeneiland

27 jaar. Zo lang zat de ex-president van Zuid-Afrika Nelson Mandela vast op het eiland op een boogscheut van de kust van Kaapstad. Ex-gevangenen geven er rondleidingen. Nog één raad: duik tijdens de boottocht naar het eiland níet even het water in; in de koude golfstroom krioelt het van de witte haaien. Slechts drie ontsnapte gevangenen overleefden dan ook ooit de oversteek.

OCEANIË

Australië

96 Groot Barrièrerif

Een onderwaterparadijs zonder weerga. Ook toegankelijk voor ongeoefende duikers, dankzij uitkijkposten onder water en minicruiseschepen van waarop je kan zwemmen en snorkelen en onder begeleiding leren duiken. De uitbundige en grootste koraalrif ter wereld zal je niet teleurstellen.

97 Sydney

Deze kosmopolitische stad wordt regelmatig verkozen tot de meest aangename stad ter wereld. Een must-do is het iconische Opera House, met het moderne ontwerp – de opbollende zeilen – waar de Sydney Symphony en andere gezelschappen regelmatig het beste van zichzelf geven.

Nieuw-Zeeland

98 Zuidereiland

Hoe je het zuidelijke eiland van Nieuw-Zeeland verkent – te voet, met de boot, via heliski, vanuit een vliegtuigje of met de trein – kies je zelf, maar de hemelse ongerepte natuur, met fjorden, reuzezandbanken, dichtbegroeide bossen, watervallen,... wil je niet gemist hebben in je leven.

ANTARCTICA

99 De Zuidpool

Voor het drama van de 21ste eeuw zich voltrekt en de ijskappen voorgoed weggesmolten zijn, moet u deze magische bestemming nog eens aandoen. Het einde van de wereld, met alleen maar ijs, zee, lucht en een miljoen schakeringen blauw.

100...
Heb je zelf nog een andere favoriet? Reageer op dit artikel!