In de herhaling van het satirische programma In de gloria is vanavond het filmpje Boemerang te zien. Boemerang is de naam van een talkshow waarin acteur Tom Van Dyck een man ontvangt die het slachtoffer werd van een medische fout. Lucas Van den Eynde speelt een man die geopereerd werd aan de stembanden en sindsdien met een piepstem spreekt. In het filmpje is te zien hoe gastheer Tom Van Dyck de slappe lach krijgt door het fijne stemmetje van zijn studiogast.

Net zoals veel filmpjes uit In de gloria belandde ook Boemerang op YouTube.com, de website waar miljoenen filmpjes van televisie en van mensen thuis te zien zijn. Via YouTube kwam het filmpje terecht bij Jay Leno, de Amerikaanse presentator van de populaire talkshow The tonight show . Daarin heeft hij een rubriek waarin hij fragmenten van de site YouTube haalt.

Het filmpje met de zogenaamde talkshow uit In de gloria werd door Jay Leno aangekondigd als ,, a very serious talkshow from Belgium'' . Leno zei ook dat de kijker moest opletten ,,hoe de gastheer van die talkshow volledig uit de bocht gaat''. Via Jay Leno belandde het filmpje op de Nederlandse tv en in het programma Les enfants de la télé op de Franse zender TF1.

In het geval van de Amerikaanse presentator Jay Leno is niet helemaal duidelijk of hij wist dat het filmpje uit een satirisch programma kwam. Acteur Tom Van Dyck zei vorig jaar op Radio 1 dat hij moeilijk kon geloven dat Jay Leno de grap niet had begrepen. ,,Ik vermoed dat Jay Leno wel zal geweten hebben dat het om fictie ging.''

Echt of niet?

Op het forum van de website YouTube - de plaats waar je commentaar kunt geven en uitwisselen over de filmpjes - heerst alvast twijfel over de ,,echtheid'' van het filmpje. Eén bezoeker uit Nederland schrijft: ,,Dit is niet nep, dit is echt, ik woon in Nederland en ze hebben het bij ons laten zien.''

Een nuchtere Belg reageert: ,,Alsjeblieft zeg, doe even wat moeite en googel ' in de gloria ' of bekijk de andere gloriaclips op YouTube. Dit zijn acteurs. De host wordt gespeeld door Tom Van Dyck, een bekende Vlaamse komiek.'' Een derde bezoeker meldt droogweg dat ,,deze show Belgisch is, maar niet over Belgen gaat''.