Voor Ken Jones, voorzitter van de Britse Vereniging voor politieofficieren, is de redenering eenvoudig: ,,Tegenwoordig worden auto's uitgerust met allerlei snufjes om ze na diefstal of carjacking snel te kunnen terugvinden. Waarom zouden we die bestaande technologie niet gebruiken om mensen op te sporen'', vraagt hij zich af. Jones wil pedofielen en gevaarlijke seksuele delinquenten uitrusten met een chip waarmee ze kunnen worden gevolgd en geweerd uit specifiek gedefinieerde zones. ,,Ik denk daarbij aan scholen, speeltuinen of straten en huizen waar vroegere slachtoffers wonen. Wanneer een pedofiel zo'n zone binnenkomt, gaat een alarm af, waarna de politie meteen in actie kan schieten.''

Enkel zware gevallen

Het voorstel van Jones is niet het enige dat circuleert sinds minister van Binnenlandse Zaken John Reid een onderzoek aankondigde over hoe pedofielen en seksdelinquenten het best na hun vrijlating worden opgevolgd. Een ander voorstel is de zogenaamde Megan's law , momenteel van toepassing in de Verenigde Staten. Het houdt in dat ouders kunnen nagaan of geregistreerde pedofielen in hun buurt wonen. Minister Reid is een tegenstander van dat idee omdat pedofielen riskeren aangevallen te worden door bezorgde burgers.

Jones is er zich bewust van dat zijn idee op tegenkanting zal stuiten. ,,Alleen de zwaarste gevallen zouden daarvoor in aanmerking komen en bovendien moeten ze vooraf hun toestemming geven. Dat laatste is geen obstakel. Het zal je verbazen, maar veel van die pedofielen vinden dat geen probleem.'' Het voorstel-Jones gaat nog een stukje verder dan de opsporing alleen. De chip, die onder de huid wordt ingeplant, zou ook de bloeddruk en de hartslag van de persoon in kwestie bijhouden. Enige staat van opwinding zou bij de politie een alarm laten afgaan.

Enkel- of polsband

Intussen evalueert de regering een opsporingsmethode maar dan via elektronische enkel- en polsbanden. Het nadeel is dat er relatief makkelijk mee kan worden geknoeid. Volgens Britse media zou de minister van Binnenlandse Zaken een tussenoplossing kiezen, waarbij een gerespecteerde burger van een lokale gemeenschap op de hoogte wordt gebracht of er een seksdelinquent in de buurt woont of niet.