De Vereniging van Gebrevetteerde Hofleveranciers van België reikte gisteren in het Plaza-hotel in Brussel de brevetten uit aan de nieuwe hofleveranciers. Vlasweverij Libeco-Lagae mag zich voortaan tot dit exclusieve kransje rekenen.

Eigenlijk kan elke Belgische onderneming een aanvraag indienen om hofleverancier te worden, maar het is de koning die op advies van de Intendant van de Civiele Lijst van de Koning de titel verleent. Eén van de criteria is dat de kandidaat sinds minstens vijf jaar voor de Civiele Lijst leveringen of opdrachten uitvoert. Het brevet wordt voor een periode van vijf jaar toegekend.

Hofleveranciers zijn verplicht de grootste discretie ten aanzien van de koninklijke familie en het Hof in acht te nemen. De vraag of koning Albert en koningin Paola tussen linnen lakens van Libeco-Lagae slapen, lacht directeur Raymond Libeert dan ook vriendelijk maar kordaat weg.

,,Laat ik het er op houden dat wij heel wat staatshoofden en ambassades als klant hebben, omdat wij hoogwaardig linnen leveren op maat. Via onze dochteronderneming Van Acker in Kortrijk, één van de laatste manuele borduurateliers van het land, kunnen we tafel- en bedlinnen ook personaliseren met bijvoorbeeld het wapenschild van de klant."

Grootste vlaswever

Libeco-Lagae, een fusie van de firma's Lagae en Libeco van de familie Libeert, is de grootste en één van de oudste vlasweverijen van het land. ,,De vlasweverijen zijn nog maar op de vingers van één hand te tellen. Naast ons bedrijf heb je nog vlaswevers in Ingelmunster, Tielt, Kruishoutem en Roeselare; daarmee is het plaatje rond. Ook wij hebben een moeilijk jaar achter de rug met voor de eerste keer verliescijfers, maar nu gaat het weer beter. Door ons te specialiseren in een nichemarkt kunnen we ons handhaven", stelt Raymond Libeert, die samen met zijn neef Michel aan het hoofd staat van de onderneming die 200 mensen werk verschaft en een omzet realiseert van 31,5 miljoen euro per jaar. Naast linnen voor kleding produceert Libeco-Lagae huishoudlinnen en stoffen voor decoratieve doeleinden, zoals gordijnen en zetelbekleding. Vijfentachtig procent van de productie gaat naar het buitenland, waarvan dertig procent naar de Verenigde Staten waar Libeco-Lagae mee profiteerde van de boom in de vastgoed- en renovatiesector. Ook luxehotels worden steeds belangrijker klanten van de vlaswever.