Nele is de dochter van Vlaams parlementslid en fractieleider in de gemeenteraad van Lokeren Werner Marginet (Vlaams Belang). Die was in 1982, 1983 en 1984 zelf ook praeses van NSV Westland. 'Mijn dochter werd in elkaar geslagen omdat zij de grijze studentenpet van NSV durfde te dragen', zegt Marginet.

Overigens werd hij zelf nog maar een paar dagen geleden samen met een aantal mensen die zijn mening delen op een schip in Keulen met stenen en ijzeren bouten bekogeld. 'Het lijkt van kwaad naar erger te gaan', zegt hij.

Nele zelf moest een paar dagen bekomen van de aanval van een achttal kerels. Zij liep verwondingen op, maar kwam er beter vanaf dan haar vice-praeses en schachtenmeester Wouter Opdenacker (19). Op de spoedafdeling van het ziekenhuis werden bij hem een gebarsten borstbeen, een hersenschudding en een whiplash vastgesteld.

'Wij wilden met een groep vrienden van NSV Gent het Sint-Pietersplein en de Overpoort verkennen tijdens de student-kickoff', vertelt Nele.

'Omstreeks half een 's nachts wilden wij nog een laatste glas drinken in het oude stadsgedeelte, waar het iets rustiger was. Wouter en ik namen afscheid van onze vrienden. Maar op de kruising van de Blandijnberg en de Kattenberg werden wij aangevallen door twee jonge mannen die onze grijze petten van ons hoofd wilden rukken.' Nele zelf zag geen kans om zich om te draaien, zij kreeg meteen een vuistslag in het aangezicht.

'Ik zag nog vier andere jonge mannen op mij af komen. Die begonnen mij te schoppen, te duwen en aan mijn haren te trekken. Ik moest later met een mond vol bloed en bloeduitstortingen over heel mijn lichaam naar de spoedafdeling van het ziekenhuis. Wouter kon nog gaan lopen, maar kreeg 20meter verder alle aanvallers over zich heen. Het leek wel alsof hij voor hen slechts een voetbal was.'

Ze slikt even. Het valt haar nog steeds moeilijk om aan het voorval terug te denken. 'Wij hebben geluk gehad dat er net een politiepatrouille langs kwam', zegt ze. 'Eén van de politiemannen sprong meteen uit de wagen en kon een van de aanvallers vatten. Later kwamen we te weten dat die al langer bekend was bij de politie.'

'Ik weet dat de Nationalistische Studentenvereniging door sommigen niet graag gezien wordt', gaat Nele Marginet verder. 'Wij hebben trouwens constant met pesterijen af te rekenen. Maar dat ik aangevallen word door kerels die twee koppen groter zijn en duidelijk goed getraind zijn, gaat er bij mij niet in. Je slaat toch niet op weerloze meisjes? Wij hadden overigens niets gedaan om te provoceren. Tenzij dan dat we uitkwamen voor onze mening, maar dat doen ook linkse verenigingen, anarchisten en mensen met een ander geloof. Moeten die daarom in elkaar geramd worden?', besluit ze.