De groep bodyguards was vooruitgestuurd naar Colombia om ervoor te zorgen dat alles veilig was voor de komst van president Obama. Die kwam vrijdag aan in het land voor een top van Amerikaanse landen, waar meer dan dertig wereldleiders sinds gisteren samenzitten.

Maar voor hun president arriveerde, besloten de agenten van de geheime dienst om eens goed de bloemetjes buiten te zetten. De Amerikaanse overheid is karig met commentaar, maar blijkbaar gingen de lijfwachten zich te buiten aan alcohol. Een werknemer van het hotel waar de geheim agenten verbleven wist te melden dat ze ‘zeer veel dronken' tijdens hun verblijf.

Minstens één van de mannen bracht ook een bezoek aan een prostituee. Hoewel prostitutie in Colombia toegelaten is in bepaalde gedoogzones, worden bordeelbezoeken als ‘ongepast' ervaren bij de geheime dienst. Bovendien zijn verschillende van de betrokken agenten getrouwd.

Bomaanslag

‘De geheime dienst neemt alle beschuldigingen van wangedrag ernstig', zegt woordvoerder Edwin Donovan in de krant The Washington Post, die het nieuws naar buiten bracht. In het belang van het onderzoek naar de verboden activiteiten van de bodyguards werd de hele eenheid teruggeroepen, maar Donovan benadrukt dat de veiligheid van Obama nooit in het gedrang kwam. Toch ontploften na diens aankomst in het Zuid-Amerikaanse land vier bommen. Linkse guerrilla's worden verdacht van de aanslag.

Het is niet de eerste keer dat de veiligheidsdiensten van president Obama in opspraak komen. In november van vorig jaar werd veiligheidsagent Christopher Deedy aangeklaagd voor moord nadat hij een man had neergeschoten in Honolulu. Dat gebeurde na een ruzie aan een McDonalds-restaurant. Deedy was op dat moment niet met dienst, maar was in Hawaï om toe te zien op de veiligheid in afwachting van de komst van de president.

Een andere agent, Daniel Valencia, werd in 2011 opgepakt wegens dronken rijden in de Amerikaanse staat Iowa. Hij was daar om Obama's busreis door de streek voor te bereiden.