'Ga in de winkel maar eens op zoek naar koekjes zonder suiker. Een hele klus. En als je er toch vindt, zijn ze niet lekker. Er zat dus maar een ding op: zelf achter het fornuis gaan staan.'

Tineke Vanhove uit Diest werd geboren met hypoglycemie, een aandoening waardoor ze geen suiker mag eten. Omdat ze geen zin had om haar leven lang droge, smaakloze koekjes te kauwen, ging ze op zoek naar recepten van lekkere desserts zonder suiker. Met succes: vandaag slaagt ze er in om zowat elk 'normaal' recept om te zetten naar een suikerloze variant. Iets wat al snel de ronde deed in het wereldje van diabetici en andere mensen die om medische redenen geen suiker mogen eten. Tineke kreeg zòveel vragen, dat ze besloot een website op te starten waarop ze alle recepten te grabbel gooit.

'Kijk maar', wijst ze naar een grote camera in de keuken. 'Die staat voortaan permanent op het fornuis gericht. Elk gerechtje dat ik maak, wordt meteen gefilmd en op de website gezet. Die site was tot mijn grote verbazing meteen een groot succes. Ik zie de links naar sommige recepten ook vaak opduiken in de tweets (berichten op de netwerksite Twitter, red) van anderen.'

Een vrouwelijke Jamie Oliver - de man die zijn volk leerde koken - wil Tineke zichzelf niet noemen. Al geeft ze wel toe dat ze soms een hoog SOS Piet-gehalte heeft. 'Ik krijg vaak vragen van mensen bij wie de recepten mislukken, ja', lacht ze. 'En dan help ik hen. Het is ook niet eenvoudig hoor. Suiker werkt als een natuurlijk rijsmiddel. Als je zonder suiker kookt, moet je daar dus een oplossing voor zoeken. Bovendien verliezen suikervrije zoetstoffen als Canderel hun zoetigheid als je ze warmer maakt dan 150graden. Een probleem, zeker bij gebak.'

De kans dat binnenkort nòg meer mensen een beroep zullen doen op Tinekes recepten, is groot. Want ook diabetes maakt dat je geen suiker meer mag eten. Die ziekte is vaak het gevolg van overgewicht. Iets waar de jongste jaren steeds meer mensen mee te kampen hebben. Vorige week nog meldde de Vereniging voor Obese Patiënten dat liefst 47procent van alle Belgen overgewicht heeft, veertien procent van hen lijdt aan obesitas. Onrustwekkende cijfers, weet ook Tineke.

Niet moeilijk

'Gezond koken is nochtans niet moeilijk', zegt ze. 'De boodschap is eigenlijk simpel: het is niet omdat je geen suiker meer mag eten, dat je geen lekkere gerechten meer kan maken. Een van de eerste recepten die ik heb herwerkt tot een suikervrij gerecht, is tiramisu. Dat kan je perfect maken zonder suiker. En ook chocolade hoef je niet te laten. Chocolade met een cacaopercentage van zeventig procent of meer, bevat heel weinig suiker. Al moet je dan natuurlijk wel een liefhebber zijn van pure chocolade.'

tinekescucina.blogspot.com