Het indrukwekkende paradeplein ligt nog bedolven onder de modder. De voormalige paardenstallen worden nog omgeturnd tot polyvalente zaal. Maar in september verrijst op de negentiende eeuwse site van de Koninklijke Kadettenschool in Laken de vijfde Europese school. Vier zijn er al in Brussel. Eentje in Mol. En daar is wel degelijk nood aan. Omwille van de groei van de internationale instellingen, stijgt ook het aantal Europese leerlingen elk jaar met gemiddeld 300 tot 400. Nu zijn het er al 11.077. En die moeten allemaal onderdak vinden. Zij het zeer luxueus.

Kosten noch moeite werden gespaard om het de kinderen van de kleuter, lagere en middelbare school te pamperen. De ligging alleen al doet hardop dromen: een oude legerkazerne in neorenaissancestijl op een domein van 4,2 hectaren. Pal in het groen. Vlakbij het koninklijk paleis. Kinderen, die 's ochtends met de bus worden afgehaald, belanden niet zomaar op straat, maar worden gedropt aan hun eigen busterminal binnen de schoolmuren. Met plaats voor 37 bussen. Voor mama's en papa's, die hun koters zelf willen afzetten, is er zelfs een kiss & ride-zone. Met daaronder nog een parking met 163 staanplaatsen voor het personeel.

Op de -nu nog- stoffige site moest er vooral een speciaal blok worden gebouwd voor de lessen fysica, chemie en biologie, met labo's over drie verdiepingen. Het gloednieuwe sportcentrum telt liefst drie sport- en turnzalen, met douches, vestiaires en groendak. Kortom, een infrastructuur waar onze directeurs, directrices en leerkrachten alleen maar van kunnen dromen.

'De Europese school is ook zeer luxueus', geeft Christine Conix toe. De Antwerpse toparchitecte renoveerde samen met nog drie andere architectenbureaus het militaire optrekje. 'De klassen zijn sowieso groter en vooral de sportvoorzieningen zijn indrukwekkend. Ik kan me niet herinneren dat wij die ruimte vroeger hadden. Al wil ik hier nu zeker niet gezegd hebben dat onze onderwijsinfrastructuur op niks trekt. Het gaat hier tenslotte om 3.000 leerlingen in drie verschillende scholen. Daar is ruimte voor nodig.'

Opendeurdag

Het prijskaartje is navenant. De grond is 12,5 miljoen euro waard. De restauratie kostte 88 miljoen euro. Meer dan 100 miljoen euro dus. De bouwkostprijs zou schommelen rond 1.600 euro per vierkante meter. Agion, het agentschap dat zich bezighoudt met de financiering van de Vlaamse scholen, rekent ongeveer 1.300 euro per vierkante meter. Een groot verschil. 'Toch kan je onze scholen niet vergelijken met de Europese', stelt Jan Pauwels, woordvoerder van Servais Verherstraeten (CD&V), de staatssecretaris bevoegd voor de Regie der Gebouwen. 'Wij zijn het gastland en zijn verplicht schoolgebouwen ter beschikking te stellen. Meer doet de federale overheid niet. Het is de Europese Commissie die het onderwijs organiseert. Zij betalen de helft, de rest is voor rekening van de lidstaten en de ouders.'

En dat is behoorlijk wat. Wie zijn kind wil inschrijven in de Europese school betaalt 3.000 euro. Bedrijven, die de kinderen van Europese werknemers willen inschrijven, hoesten 11.000 euro op. Voor alle duidelijkheid: iedereen mag naar de geprivilegieerde school. Al hoeft u er niet te studeren om de gebouwen te kunnen zien. In september plant de Regie der Gebouwen een gratis opendeurdag. In oktober wordt de Europese school officieel geopend met een waslijst aan prominenten. Namen zijn er nog niet, maar koning Albert werd alvast uitgenodigd.