Op haar hoofdterrein aan de Proeftuinstraat verbrandt Ivago al vier jaar het opgehaalde afval uit Gent en Destelbergen. De verbrandingsoven zet restafval en grofvuil om in elektriciteit. Via ondergrondse leidingen levert Ivago bovendien stoom aan het UZ.

"Vanaf nu willen we die opgewekte stroom ook als brandstof gebruiken voor onze wagens", kondigden Ivago-voorzitter Tom Balthazar en algemeen directeur Didier Naessens woensdag aan. "De wagen, een Peugeot iOn, rijdt voor honderd procent op elektriciteit en stoot niks uit. Om de batterij op te laden installeren we ook een laadpaal op ons terrein. Het wagentke opladen duurt 11 uur, goed voor zo'n 130 kilometer rijden."

Elektrische vuilniswagens

Het autootje wordt gebruikt door de planner-opvolgers van Ivago die dagelijks in Gent rond rijden. Een tweede voertuig wordt verwacht midden augustus. "Vuilniswagens op elektriciteit zijn nog niet realistisch", klink het. "Er bestaan elektrische vrachtwagens met de capaciteit die wij nodig hebben, maar die kunnen slechts vijftig kilometer ver rijden."