Het Belang van Limburg en de Gazet van Antwerpen schrijven dat er inspecteurs gevonden zijn die anoniem willen getuigen. 'Voor hun eigen veiligheid en die van hun familie. En omdat discretie belangrijk is bij de uitoefening van hun job', zo klinkt het bij het FAVV.

De kranten geven enkele voorbeelden. Twee veehandelaars uit Zottegem, Oost-Vlaanderen, kregen vorig jaar een jaar cel en 5.500 euro boete. De twee bedreigden controleurs van het FAVV verbaal en gingen hen uiteindelijk te lijf. Een andere controleur werd na de controle op een nachtwinkel anderhalf jaar bedreigd. Met een moordpoging als hoogtepunt.

'Bij grote crisissen zoals de varkenspest of de vogelgriep, zien we meer gevallen van agressie. Eigenaars van bedrijven zijn vaak ten einde raad. Ze hebben zwaar geïnvesteerd en zien hun volledige broodwinning in rook opgaan', aldus het FAVV.

'Het is natuurlijk niet zo dat wanneer iemand de controleurs op welke manier ook wegjaagt van zijn bedrijf, hij nadien met rust wordt gelaten. Als de gecontroleerde landbouwer of handelaar problemen maakt, is dat meestal een teken. Meestal volgt er kort nadien een nieuwe inspectie.' Die nieuwe controle verloopt dan onder politiebegeleiding.