De renovatie van de oude gemeenteschool kadert in een masterplan voor de volledige omvorming van de Vineasite. De gevel van jongensschool uit 1857 wordt aan de straatzijde behouden als dorpsgezicht, maar aan de binnenkant werd deze de afgelopen maanden volledig ontmanteld. Ook de bijgebouwen werden allemaal afgebroken.

De heropbouw van de zaal werd vrijdag officieel gestart met de eerste steenlegging. Het is de eerste stap in de totale herstructurering van de Vineasite en de pastorij ernaast. De jongensschool zal de komende maanden worden omgevormd tot een culturele ontmoetingsplaats met multifunctionele vergaderzalen. De chiro van Veerle verhuisde al enkele maanden geleden naar de oude toneelzaal op dezelfde site, waar ze de komende vijf jaar zullen verblijven tot hun nieuwe lokalen achter de sporthal in Veerle beschikbaar zijn.

Dorpsgezicht

Het project Vineasite wordt deels betaald door de provincie Antwerpen, Vlaanderen en Europa. Deze subsidies werden mede goedgekeurd door voormalig gedeputeerde voor Landbouw- en Plattelandsbeleid, Ludo Helsen uit Laakdal. ‘De oude gemeenteschool en ook de naburige pastorij behoren tot de oudste gebouwen van Veerle', zegt Helsen. ‘Het is zeker de moeite om deze gebouwen als dorpsgezicht te behouden. Ik hoop dat de inwoners fier zullen zijn op de Vinea site als bruisend hart van Veerle.'

Ondertussen werden ook al de studies voor het verkeersveiliger maken van de omgeving van de gemeenteschool De Schans en voor de renovatie en herbestemming van de pastorij opgestart. Deze krijgt opnieuw een symmetrisch uitzicht en een nieuwe invulling als brasserie. De dreef naar de pastorij blijft behouden en over het perceel komt een weg voor fietsers en wandelaars. Daarnaast wordt ook de schoolomgeving aangepakt. De parkeerplaatsen naast de Vinea verhuizen naar de speelplaats aan de voorkant van de gemeenteschool De Schans. De speelplaats zal gedeeltelijk heraangelegd worden achter het schoolgebouw.