De invoering van het rookverbod doet het aantal gevallen van hart- en vaatziekten snel verminderen. Dat stellen onderzoekers van het Centrum voor Milieukunde van de Universiteit Hasselt. Zij bestudeerden, in opdracht van de Vlaamse Liga tegen Kanker, het aantal sterfgevallen door hartinfarcten sinds 2000.

Een duidelijk kantelmoment stellen de wetenschappers vast rond 2006. In dat jaar werd het eerste rookverbod ingevoerd: in openbare ruimtes en op de werkvloer. 'Meteen werden bij dertigplussers 355 sterfgevallen door een hartinfarct vermeden, wat neerkomt op een daling van bijna negen procent', zegt milieuepidemioloog Tim Nawrot van de UHasselt.

Sinds januari 2007 mogen ook in restaurants geen sigaretten worden opgestoken. 'Tussen begin 2006 en eind 2009 werden liefst 1.673 hartinfarcten minder geteld, of gemiddeld 418 doden minder per jaar. Dat is duidelijk toe te schrijven aan de invoering van het rookverbod', aldus Nawrot.

Ook in andere landen

Het is voor het eerst dat de 'gezondheidswinst' van het rookverbod in Vlaanderen wordt becijferd. Hoe het aantal hartaanvallen sinds 2010 is geëvolueerd, is nog niet exact te bepalen. 'Dat de positieve evolutie doorgezet is, staat vast op basis van onze onderzoeksgegevens en studies in andere landen', weet de UHasselt-onderzoeker. In 2010 werd het rookverbod ingevoerd in brasseries, exact een jaar geleden ook in cafés.

De Vlaamse Liga tegen Kanker herhaalde gisteren dat 77 procent van de bevolking de maatregel steunt. Ze roept minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) op om de controles op de naleving van het rookverbod op te drijven. 'Eén op de tien cafés overtreedt nog steeds de regels. Bij nachtelijke controles loopt zelfs 20 tot 25 procent van de uitbaters tegen de lamp', stelt dokter Erwin De Clerck van de Liga.

Uitgerekend gisteren liet Horeca Vlaanderen weten dat 67 procent van de caféuitbaters klaagt over een aanzienlijk omzetverlies. Eén op de vier herbergiers zegt binnen het jaar te zullen sluiten.