De beslissing om foie gras te verbieden dateert van 2004 toen toenmalig gouverneur Arnold Schwarzenegger de wet ondertekende. Producenten en restauranthouders hadden tot nu toe de tijd zich naar het verbod te schikken of om naar een diervriendelijke alternatieve foie gras, zonder dwangvoederen, over te schakelen.
 
 Wereldwijd voeren dierenactivisten strijd tegen de delicatesse omdat de ganzen en eenden verschillende keren per dag gedwongen worden te eten zodat de lever aanzwelt. Daarbij wordt graan vaak hardhandig met een soort trechter in het dier gebracht.
 
 Hoewel enkele Californische chefs zoals de bekende Wolfgang Puck voor het verbod zijn, weert een deel van het culinaire wereldje zich tegen de ban. Zo voerde een groep van honderd prominente chefs tevergeefs strijd. Verenigd in de Coalition for Humane and Ethical Farming Standards, kortweg "CHEFS", zijn ze van plan om tot de laatste minuut eenden- en ganzenlever te serveren. Sommige restaurants boden de voorbije tijd ook speciale foie grasmenu’s aan.
 
 In sommige EU-landen zoals Duitsland is dwangvoederen verboden. In België gelden regels die een ruimere groepshuisvesting voor eenden opleggen. Frankrijk is ’s werelds grootste producent met jaarlijks 20.000 ton.