‘Als topsporter heb je een vreemde band met eten’, zegt Aagje Vanwalleghem, die twintig jaar lang turnde op het hoogste niveau. ‘Het is verboden terrein en hoe meer je wikt en weegt wat je mag eten en wat niet, hoe groter de verleiding wordt. Daar ben ik nu van verlost, ik sta tegenwoordig zonder scrupules in de keuken.’

Niet alleen in haar eigen keuken waar ze de dagelijkse kost klaarmaakt voor zichzelf en haar vriend, polsstokspringer Denis Goossens, maar ook in de professionele keuken van Masterchef. Vanwalleghem trekt zich daar aardig uit de slag, ook al heeft ze niet meteen een glorieus kookverleden. ‘Ik hoefde vroeger nooit te koken. Tijdens wedstrijden en stages werd er in het hotel voor me gekookt en als ik dan eens een weekend thuis was, zette mijn mama me graag de hapjes voor die ik het liefst at.’

Als topsporter moesten je voorkeuren wellicht beperkt blijven?

‘Als je op hoog niveau sport, moet je voortdurend op je gewicht letten. Ik durfde wel eens een zondeke te begaan wanneer ik naar een trouwfeest of een restaurant ging, maar daar kreeg ik ’s anderendaags op de weegschaal natuurlijk de rekening voor gepresenteerd. Dat kilootje erbij moest er meteen weer af.’

Hoe zag jouw menu er uit in je topsportdagen?

‘Een bruine boterham met kaas en een kiwi ’s morgens, tijdens de lunch veel groenten en fruit en ’s avonds een warme maaltijd met nagenoeg altijd vis, kip of kalkoen. Het contrast met wat ik in de kookprogramma’s op tv te zien kreeg, was vaak groot. Ik ben trouwens altijd al een trouwe kijker van Masterchef geweest omdat ik grote bewondering koester voor Wout Bru. Als ik eens in de Provence met vakantie ben, ga ik zeker in zijn restaurant eten.’

Is dat dan geen gesel, met het water in je mond naar Masterchef kijken?

‘Op je voeding letten hoort er nu eenmaal bij, maar dat neemt niet weg dat zo’n programma pure verleiding is waar je dood van de goesting naar kijkt.’

Heb je het er dan flink van genomen toen je eenmaal had beslist te stoppen?

‘Die eerste weken heb ik geproefd van alles wat voorheen taboe was, maar niet buitensporig. Omdat ik niet langer trainde, verbruikte ik veel minder calorieën en had ik ook weinig honger.’

Ben je eigenlijk bijgekomen sinds je niet meer traint?

‘Toen ik stopte, woog ik zo’n 55 kilo, nu weeg ik één, maximaal anderhalve kilo meer. Ik kijk nog altijd uit met wat ik in mijn mond stop, want het laatste wat ik wil, is dik worden. Bah, ik zou niet meer met mezelf kunnen leven. Zoals ik nu ben, zit ik goed in mijn vel. Vroeger voelde ik me vaak ontzettend leeg door alle energie die ik verbruikte, nu ben ik gewoon veel gezonder. Niet langer elke hap moeten afwegen en aan Masterchef kunnen deelnemen is een heuse bevrijding. Ik ben altijd erg streng voor mezelf geweest en ik leefde constant met de stress van almaar beter presteren. Van die stress ben ik nu verlost.’

Wie heeft jou klaargestoomd voor Masterchef?

‘Niemand. Ik heb gewoon een kookboek gekocht: Wat je als kok moet weten. Dat heb ik doorgenomen en voor de rest heb ik me niet voorbereid. Op het moment van de opnames woonde ik een jaar samen met Denis en al die tijd heb ik voor hem gekookt. Hij is tevreden met wat ik klaarmaak, maar voor mij was Masterchef een leuke test om te weten waar ik stond.’

En? Ver genoeg?

‘Meteen na de uitzending waarin ik varkenshaasje met jagersaus moest klaarmaken, heb ik Denis dat gerecht voorgezet. Hij vond het uitstekend, maar heel eerlijk gezegd: ik ben ondertussen vergeten hoe ik het recept in elkaar zit. Varkensvlees staat nu eenmaal niet op ons normale menu.’

En hoe ziet de toekomst er voor jou uit?

‘Ik heb me ingeschreven voor een zomercursus Portugees. Ik mag dan Braziliaanse roots hebben, ik spreek geen woord Portugees. Ik vond het altijd heel vervelend Braziliaanse atleten tegen te komen die hoorden van mijn Braziliaanse afkomst en me in het Portugees aanspraken. Bovendien wil ik eindelijk eens met mijn familie in Brazilië kunnen mailen en chatten zonder telkens naar een vertaalsite te moeten surfen om te begrijpen wat ze vertellen.’

Plan je een reis naar Brazilië?

‘Binnen het jaar zou ik er graag naartoe gaan, want het is tenslotte sinds mijn zevende geleden dat ik daar nog was en er mijn echte mama ontmoette.’

Schemert Brazilië door in je kookkunst?

‘Qua smaken misschien niet, maar in de bravoure waarmee ik in de keuken tekeerga des te meer. Ik kook met veel schwung en ben nogal chaotisch en rommelig aan het fornuis.’

En zien we je binnenkort nog op tv?

‘Ik zit natuurlijk in Expeditie Robinson en ik heb nog enkele plannen waar ik niets over kan zeggen. En voor de rest... stilaan aan kinderen denken, zeker? Niet meteen hoor, maar op termijn wil ik wel een kleintje.’