'De GaultMillau-recensenten moeten tijdens hun restaurantbezoeken ook speciaal letten op de wijnkaart en hoe de sommelier het doet aan tafel. Op basis daarvan wordt elk jaar tijdens het Antwerp Wine Event de beste sommelier van het land bekendgemaakt', zegt Philippe Limbourg van GaultMillau.

'Soms kijken mannen vreemd op als ze de sommelier vragen en er verschijnt een vrouw aan hun tafeltje', zegt winnares Jennifer Silvius. 'In het begin kreeg ik vaak de opmerking: die zal er wel niet al te veel verstand van hebben. In tachtig procent van de gevallen is het trouwens de man in het gezelschap die de wijn kiest', zegt Silvius.

'Ik was vijftien toen ik mijn eerste glas wijn dronk. Ik werkte toen in een Italiaans restaurant. Na de werkuren schonk de baas een glaasje droge witte wijn. Ik trok een vies muiltje: bah, wat een slecht spul is me dat. Pas op mijn zeventiende - ik was toen horecastudente op leercontract - kreeg ik de smaak echt te pakken. Wijn werd een fascinatie, dan een obsessie. Ik ging in de leer bij internationale meesters. En inderdaad, ik was overal de jongste.'

Silvius is eerlijk: 'Ik kan eigenlijk niet zo goed tegen de drank. Na twee glazen wijn moet ik stoppen. Proeven is iets anders, want dan spuw je de wijn meteen weer uit. Zo kan ik tijdens één zit veertig tot vijftig wijnen proeven. Liefst zo rond tien uur in de ochtend. Dan heb ik wel ontbeten, maar geen koffie gedronken.'