Een Bruggeling die een woning wil huren bij de sociale huisvestingsmaatschappijen, kan maar beter engelengeduld hebben. Gemiddeld duurt het vier jaar voor je in Brugge effectief zo'n woning toegewezen krijgt.

'Dat is inderdaad een onaanvaardbaar lange periode', zegt Dirk De fauw, de voorzitter van de sociale huisvestingsmaatschappij Vivendo.

De vergelijking met het aantal gebouwde sociale woningen toont hoe nijpend het probleem is: gisteren legde Vivendo plechtig de eerste steen van de drieduizendste sociale huurwoning op haar grondgebied, een appartement in de wijk Hermitage in Sint-Andries. Per jaar kan Vivendo maximaal 150sociale woningen bijbouwen. Ondertussen kampt de maatschappij met een wachtlijst van 2.000mensen.

'Dat gaat om het totale aantal mensen dat op een huurwoning wacht in heel ons werkgebied', zegt De fauw. 'Behalve Brugge zijn we nog aan het werk in dertien omliggende gemeenten, waaronder De Haan, Damme, Blankenberge en Oostkamp. Voor Brugge zelf schat ik dat het om een 800-tal mensen gaat die op de wachtlijst staan. Die lijst blijft de afgelopen jaren stabiel: ze groeit niet aan, maar we krijgen ze voorlopig ook niet naar beneden.'

'De cijfers tonen duidelijk aan dat we nog sneller zullen moeten bijbouwen dan we nu al doen', zegt René Van de Winkel, de algemeen directeur van Vivendo. 'Van Vlaanderen moet Vivendo via het grond- en pandendecreet tegen 2020 duizend sociale huurwoningen en vijfhonderd koopwoningen bijbouwen. Er is dus nog heel veel werk aan de winkel.'

Op de Hermitage in Sint-Andries worden de komende jaren meer dan 160woningen gebouwd: een mix van huizen, appartementen, huurwoningen en koopwoningen.

'In de Michel Van Hammestraat in Assebroek bouwen we een veertigtal woningen, achter de Sint-Donaaskerk in Zeebrugge een twintigtal, in Koolkerke zestig. Zo zijn er tal van projecten', zegt Van de Winkel.

Hét allergrootste toekomstproject voor de sociale bouwmaatschappijen in Brugge is de uitbreiding van de Sint-Pietersmolenwijk in Sint-Pieters. Daar wordt al jaren van aangekondigd dat er plaats is voor vierhonderd nieuwe woningen. 'Maar iedereen heeft ingezien dat vierhonderd sociale woningen op één plaats te veel is. We kunnend daar beter een gemengd project maken, met ook gewone bouwkavels en huizen', zegt De fauw. 'Er moet dus een nieuwe formule uitgedokterd worden, en daardoor is er de afgelopen tijd weinig schot in dat dossier gekomen.'

Om alle bouwplannen van Vivendo de komende jaren in goede banen te leiden, werft de bouwmaatschappij binnenkort minstens vijf nieuwe mensen aan.