Zolang Brussel geen aangename stad is om in te wonen en te werken, zal de stadsvlucht voortduren en de verfransing van de Vlaamse rand ook, stelt Tinne Van der Straeten van Groen! vast. Als inwoner van Koekelberg durft ze aan partijgenoten bijna niet te vertellen dat ze niet graag in de hoofdstad fietst, omdat het er voor tweewielers niet veilig genoeg is.

Volgens de DS-peiling mag Van der Straeten zeker zijn van haar zitje in de Kamer, maar de ecologisten gaan voor twee zetels in de Vlaams-Brabantse kieskring, waarbij ze het gezelschap van Peter Lombaert uit Leuven krijgt.

De ondervoorzitster van Groen! erkent dat de verfransing van de Vlaamse rand een realiteit is. 'Isabelle Durant van Ecolo pleit in haar verkiezingsbrochure voor bescherming van de Franstalige minderheid in de rand, maar ik heb haar tegengesproken. In sommige gemeenten vormen de Franstaligen al een meerderheid.'

Van der Straeten pleit voor communautaire vrede. 'Beide zijden moeten water in de wijn doen. De voorbij jaren was er sprake van opbod, ook door de Vlaamse partijvoorzitters. De splitsing zal de verfransing niet stoppen. Dat kan maar door van Brussel een leefbare stad te maken.'

Ze verzet zich tegen de boycot van de Vlaamse burgemeesters. Twee zetels voor Groen! en voor SP.A/Spirit zou volgens haar een mooi resultaat zijn. (fvg)