Na het overlijden van Flavie Malfait op 8 maart 2004 in Dadizele was Maria Verkeyn de oudste Belg. Maria Annaert (16/05/1897) die verblijft in het rusthuis 'Herftsvreugde' in Londerzeel is nu met haar 108 de oudste Belg, bevestigt geriater Lucien De Cock.

,,Tot twee jaar terug was Maria Verkeyn nog vrij goed", vertelt De Cock. ,,Het is altijd een zeer kranige vrouw geweest. Toen zij in oktober laatst tot ereburger van Zedelgem werd uitgeroepen, heeft de gewezen hoedenmaaktster nog een mooie hoed gemaakt. Samen met de familie hadden we gehoopt dat ze 110 zou worden in april. Ze zou dan de achtste Belg zijn geweest die 110 zou geworden zijn."

,,Een paar maand terug werd Maria echter vrij ziek. Ze kwam het opnieuw te boven, maar voelde zich wel opgeleefd. Donderdag ging het dan weer iets beter, maar vrijdagavond heeft ze dan in volle bewustzijn afscheid genomen van haar dochters".

,,De decembermaand is de sterftemaand voor honderdjarigen", weet De Cock uit ondervinding. ,,Louis Marion, onze enige Belgische man die 110 werd, stierf op zaterdag 27 december 2003. Woinke Turck uit Machelen sliep in op sinterklaasdag 6 december 2002. Ze werd 112. De wintermaanden zijn gevaarlijke maanden. De kans op verkoudheden is zeer groot."

Bio Maria Verkeyn

Maria Verkeyn werd geboren op 10 april 1896 in Zedelgem. Ze trouwde met schrijnwerker Boudewijn Arnou en kreeg drie dochters: Nele (78), Suzane (74) en Simone (72). Maria had 7 kleinkinderen en 10 achterkleinkinderen. Maria stond gekend als een fijne hoedenmaaktser en had haar eigen winkeltje in de Groenestraat in Zedelgem.

Tot haar 95ste is Maria alleen blijven wonen. Ze ging dan bij haar dochter Simonne inwonen. Zeven jaar geleden nam ze haar intrek in het Rusthuis Maartenshove in Loppem. Tot voor twee jaar las ze nog regelmatig een boek dat ze uitleende bij de Grote Letter Bibliotheek.

Maria Verkeyn lag er niet zo wakker van dat ze zo oud is geworden. Ze vond het zelfs erg dat ze de Paus overleefde. Haar ’geheim’: ,,Lang leven is niet veel zorgen maken en pakken zoals het komt''. Maria zweerde ook bij haar groentensapjes die ze indertijd maakte met groenten uit haar eigen tuin. Maria Verkeyn kwam uit een sterk geslacht. Haar moeder werd er 84. Haar zus Alice 97. Haar nichtje, eveneens een Maria Verkeyn, werd er 106.

Als de Zedelgemse burgemeester het toestaat wordt Maria komende zaterdag begraven in de Sint-Laurentiuskerk in Zedelgem. Normaliter moet de begravenis in Zedelgem binnen de acht dagen na het overlijden gebeuren. Omdat Maria onlangs in oktober uitgeroepen werd tot ereburger van Zedelgem, hoopt de familie dat de burgemeester een uitzondering wil maken.