De vzw ,De Achtste Dag' is een organisatie die begeleid zelfstandig wonen voor mensen met een mentale handicap mogelijk maakt. Drie maanden wonen Pascal Duquenne en zijn vrienden al in hun appartementen in de Hoedenmakersstraat, op een boogscheut van de Grote Markt. Het initiatief blijkt een schot in de roos. Binnen afzienbare tijd volgt een soortgelijk project in Laken.


Syndroom van Down
Omwille van hun Aziatisch aandoend uiterlijk worden ze ook wel eens mongolen genoemd. Ouders en opvoeders hebben het liever over mensen met het syndroom van Down. En ook over de handicap zelf doen veel misverstanden de ronde. Zo wordt nog altijd gedacht dat het kleine kinderen zijn. Wie jongvolwassenen met het syndroom van Down persoonlijk leert kennen, weet beter. Het gaat om mensen met een mentale achterstand die zich verder in niets onderscheiden van u en ik. Hun hang naar autonomie kan dan ook niet verbazen, al voegt de voorzitter van de vzw, cineast Jaco Van Dormael, daar meteen aan toe dat die keuze voor autonomie gemakkelijker gezegd dan gedaan is. ,,Zonder de steun van het Brussels bestuur zou het ons nooit gelukt zijn om de prachtige appartementen op de hoek van de Hoedenma-

kersstraat en de Violetstraat te betrekken. De Dienst Stadseigendommen deed een duit in het zakje en zorgt ervoor dat we het pand tegen voordeeltarief kunnen huren.''


De Kotmadam
Voor praktische assistentie kunnen de bewoners van ,De Achtste Dag' een beroep doen op bovenbuurvrouw Nathalie, de jongedame die door de organisatie als ,,solidair-actieve persoon'' wordt omschreven. Zelf ziet ze zich veeleer als een kotmadam . ,,Mijn gasten moeten leren zelfstandig leven, en ik wil hen hierbij duwtjes in de rug geven.'' Ook ouders houden een oogje in het zeil.

Om misverstanden te vermijden, waarschuwt de moeder van Pascal Duquenne, Huguette Vandeput, dat deze vorm van gemeenschapsleven niet voor elkeen met dezelfde handicap is weggelegd.

,,Er ging een lang proces van verzelfstandiging aan vooraf.'' Zoon Pascal droomt er zelfs van om ooit met zijn grote liefde Aisha samen te wonen.