Lang geleden was het relatief eenvoudig: voor een medische noodoproep kon je terecht op het nummer 900, voor de politie belde je 901. En ergens in de toekomst moet het helemaal makkelijk worden: het is de bedoeling om alle noodoproepen snel en efficiënt via het nummer 112 te behandelen. Niet alleen in België, maar in alle 27 landen van de Europese Unie.

In afwachting echter moeten mensen in nood eerst nadenken welk nummer ze het best intoetsen. Of snel naar de website surfen van Binnenlandse Zaken. Daar staat uitgelegd dat 112 het Europese noodnummer is. ‘Wij promoten dat ook in de eerste plaats bij reizigers in het buitenland', zegt Thomas Biebauw van Binnenlandse Zaken.

In eigen land liggen de zaken iets ingewikkelder: ‘Wie dringend medische hulp of de brandweer nodig heeft, kan evengoed naar 100 of 112 bellen', zegt Sofie Van Houtte van het Oost-Vlaamse hulpcentrum 100. ‘Maar wie dringend de politie wil laten komen, belt voorlopig beter níét naar 112 maar naar het oude nummer, 101. Wie toch 112 belt, moet immers worden doorgeschakeld naar een call taker van het nummer 101.'

Inbrekers al weg

En dat kan tijd kosten, zoals de bovenbuur van een computerwinkel in Sint-Genesius-Rode dinsdagnacht ondervond. Terwijl zij inbrekers aan het werk zag in de winkel, belde ze naar 112. Een minuut of zo later werd ze teruggebeld. Pas daarna werd de politie uitgestuurd. Bij aankomst waren de inbrekers weg. Hun inbraak had amper drie minuten geduurd.

‘Dat noodnummer 112 is veel te vroeg in de schijnwerpers geplaatst', vindt Hugo Van Den Eynde, dienstchef van de 100-centrale in Leuven. ‘Dat is een probleem en onze 100-centrale wordt daardoor overbelast met oproepen die eigenlijk voor de politie bestemd zijn.'

Meer informatie over het gebruik van de noodnummers: www.belgopocket.be/nl/content/noodoproepen