Een thermostaat die het even liet afweten, veranderde de opslagruimte van brouwerij 3 Fonteinen in Essenbeek in 36 uren in een sauna van 50 graden. Een ravage was aangericht. 50.000 liter geuze en kriek die er op fles lagen te gisten, waren plots onbruikbaar voor de verkoop. 3.000 flesjes waren kapot gesprongen door de hitte, met alle gevolgen van dien in de opslag plaats. Er restten nog zo'n 100.000 flesjes die met de hand moesten ontkurkt worden om de inhoud weg te gieten, zo'n 36.000 liter bier. Zo konden de flesjes gerecupereerd worden.

Vrijwilligers

Armand De Belder was er het hart van in. Hij vreesde een regelrecht faillissement en dat na zoveel jaren moeite om van de geuze en de kriek opnieuw een gegeerd streekproduct te maken dat tot in het buitenland erkenning geniet. Wat hier verloren was gegaan, zou zijn beste geuze en kriek ooit worden, zei hij zelf.

Het was hartverwarmend te zien hoe vrijwilligers verschillende zaterdagen kwamen helpen om de flessen leeg te gieten. Zelfs buitenlanders en collega-brouwers sprongen bij. Ze staken Armand een hart onder de riem om voort te doen.

Armand's Spirit

Uiteindelijk lanceerde Armand De Belder een proefproject en liet hij de oververhitte geuze distilleren tot een eau de vie die de naam Armand's Spirit meekreeg. Er werden 6.000 flessen gedistilleerd.

Voor Armand en zijn vrouw Lydie was het laatste strohalm. Als de verkoop van Armand's Spirit mislukte, dan was het gedaan met de 3 Fonteinen.

Gelukkig lijkt het tij in positieve zin te keren. De helft van de voorraad Armand's Spirit is intussen verkocht, zodat de brouwerij gered is en opnieuw kan starten met het brouwen van kriek en geuze.