Het is het populair-wetenschappelijke NWT Magazine dat uitpakt met de stunt. Met de bingobiljetjes trokken ze naar de Canadese wiskundige Mohan Srivastava, die eerder al een Canadees krasspel kraakte en er zo voor zorgde dat de biljetten van de markt werden gehaald.

Ook bij de Bingo-krasloten van de Nationale Loterij vond Srivastava regelmatigheden in de vier velden met cijfers. Op die velden moet je de getallen doorstrepen die overeenkomen met de getallen die je onder de kraslaag vindt. Als de doorstreepte cijfers een patroon vormen, kan je tussen 3 en 75.000 euro winnen.

Srivastava ontdekte via statistische berekeningen op dertig krasloten dat de getallen in de bingovelden regelmatigheden vertonen als het om een winnend biljet gaat. Het gaat om regelmatigheden die je niet zou verwachten als de getallen zuiver willekeurig waren verdeeld. Op basis van die vaststelling ontwikkelde de wiskundige een rekenmethode, waarmee hij zonder te krassen zijn winstkans zag stijgen tot 75 procent. Wie een willekeurig Bingobiljet krijgt, heeft maar een winstkans van 27,7 procent.

Met die rekenmethode wordt het een koud kunstje voor uitbaters van verkooppunten om uit de stapel met Bingobiljetten de winnende loten te halen en zelf te kopen. Niet dat je het in een oogopslag ziet, maar het is volgens Srivastava niet moeilijk om een ‘kraslotscanner' voor bijvoorbeeld een smartphone te ontwikkelen.

Software aanpassen

De Nationale Loterij heeft aangekondigd de rekenmethode te bestuderen, maar zegt dat het onmogelijk is om krasloten volledig volgens toeval te drukken. Wie de code kan kraken, kan daar inderdaad voordeel uit halen. De Loterij wijst erop dat de wiskundige de loten kraakte op basis van amper dertig biljetten. ‘Een kleine hoeveelheid om conclusies aan vast te knopen', klinkt het. Als het nodig is, past de Nationale Loterij de software achter het drukproces aan.

De berekeningen van de Canadese wetenschapper staat op www.nwtonline.nl