Tot aan het faillissement in 2004 was de flamboyante Alain Tournoy (39) zaakvoerder van bvba Beach On The Move. Een van zijn toenmalige projecten was de Coca Cola Beach Club die hij uitbouwde tot een populaire horecazaak, maar waarmee hij meermaals in aanvaring kwam met het stadsbestuur over de ruimte, de toiletten en de luide muziek. In maart 2004 verloor Tournoy zijn concessie en in november 2004 ging Beach On The Move failliet.

Bij een doorlichting stelde de fiscus allerlei onregelmatigheden vast in de boekhouding van Beach On The Move voor de seizoenen 2000 en 2001. Inkomsten waren niet aangegeven en er was geen dagontvangstenboek. Er was voor 39.722 euro btw ontdoken. In 2003 - Tournoy had inmiddels een nieuwe boekhouder - werd Tournoy als zaakvoerder verantwoordelijk gesteld voor de fraude en moest hij de achterstallige belastingen betalen. De totale schuldvordering bedroeg 89.519 euro.

'Mijn cliënt heeft niets met die fraude te maken en wij hadden dan ook de vrijspraak gevraagd', zegt advocate Marianne Van Gheluwe. 'Alles is de schuld van de toenmalige boekhouder en het personeel. Van de ijsverkoop werd bijvoorbeeld maar zes procent van de verplichte 21 procent btw aangegeven. Het personeel tikte bestellingen niet in en stak het geld in eigen zak. Zo krijg je natuurlijk enorme gaten in de boekhouding. Mijn cliënt is enkel in de fout gegaan door geen strafklacht in te dienen tegen die boekhouder.'

Beroep

Alain Tournoy, ook wel bekend als 'Tony Parker', houdt zijn onschuld staande. 'Ik stond zelf niet in die zaak en schonk het vertrouwen aan mijn personeel', beweert Tournoy. 'Toen de fraude aan het licht kwam, heb ik als zaakvoerder een correctieopgave getekend waardoor ik alles moest terugbetalen, maar dat was natuurlijk niet mogelijk en uiteindelijk ging mijn zaak op de fles. Die 90.000 euro zal ik ook nu niet betalen en ik overweeg dan ook in beroep te gaan.' Het openbaar ministerie had ook drie jaar beroepsverbod gevorderd maar die eis wees de rechter af als ongegrond.

Alain Tournoy is een spilfiguur in het Oostendse horecawezen en de organisatie van evenementen. Buiten zijn Lounge Bar is hij ook de bestuurder van Tony Parker Projects, het evenementenbureau achter Miss Beach. Hij is de voorzitter van Horeca Middenkust en had tien jaar lang het succesvolle café BierCo in het Co-Center. Tot voor kort was hij ook de man achter Q Beach House, maar door aanhoudende problemen en talrijke overtredingen verloor Tournoy die concessie.