Over heel de wereld heeft GDF Suez de eerste drie maanden van dit jaar een pak meer energie verkocht. In de Franse thuismarkt bijvoorbeeld is er een forse stijging, enkel en alleen omdat de winter er zo koud was. Ook in een enkel andere landen is er een forse stijging.

Maar het Belgische filiaal van GDF Suez zit met een enorme achteruitgang: de totale omzet daalt met 165 miljoen euro, en eindigt op 3,4 miljard euro. Dat is een vermindering met 4,6 procent. Volgens woordvoerder Guy Delicourt is Electrabel goed voor zo'n 70 procent van de omzet van GDF Suez in ons land. De andere delen van de groep doen het overigens goed. Die daling is puur aan Electrabel te wijten. Omgerekend verliest het energiebedrijf dus minstens 6,6p rocent aan omzet.

Fors omzetverlies

Dat is deels te wijten aan de crisis, waardoor de bedrijven wat minder energie verbruikten, maar vooral aan het klantenverlies, zegt Delicourt. De cijfers spreken boekdelen. In België verkocht Electrabel 1,1 terawattuur minder elektriciteit. Dat is 1,1 miljard kilowattuur. Het is een daling met 6,2 procent.

Hoe groot de verkoopsdaling van gas in België is, wordt niet specifiek meegegeven in het kwartaalrapport, maar in de Benelux en Duitsland samen gaat het om een verlies van 13,5 procent, dat dan nog deels door het slechte weer gecompenseerd werd.

Vorige vrijdag liet Electrabel weten dat het dit jaar 58.000 elektricteitsklanten en 40.000 aardgasklanten verloor. Op een totaal van 3,2 miljoen klanten lijkt dat niet zoveel. Maar het forse omzetverlies toont aan dat de energiereus begin dit jaar door zijn hoge prijzen ook een pak grote bedrijven met een fors energieverbruik kwijtspeelde.

Sinds begin april de heisa rond de bevriezing van de energieprijzen uitbarstte, gingen veel mensen hun energiefacturen vergelijken. Goedkopere bedrijven signaleerden een enorm aantal overstappers van grote bedrijven als Electrabel. Topvrouw Sophie Dutordoir kondigde daarop een forse prijsdaling aan: een doorsnee gezin zou 200 euro minder betalen per jaar dan vroeger. Of die aankondiging de leegloop gestopt heeft, is nog maar de vraag. Volgens verschillende berekeningen zijn de nieuwe contracten van Electrabel nog steeds meer dan 400 euro duurder dan die van de goedkoopste concurrenten.