Een familie kan je het intussen wel noemen: de franchiseketen heeft al 11vestigingen in Oost- en West-Vlaanderen en viert dit jaar de 15de verjaardag.

Wat is de succesformule voor een pizzashop? De pizza uiteraard. En net daar loopt het bij veel zaken mis. De producten zijn er meestal wel goedkoop en snel klaar en je kan er de meest bizarre toppings op krijgen, maar al te vaak is de smaak van een echte restaurantpizza ver te zoeken.

Het is dan ook een beetje jammer dat Pizza Italia in Destelbergen niet volledig de kaart trekt van de ,,degelijke afhaalshop''. Op de kleine oppervlakte is er namelijk ook een gedeelte dat als restaurant zou moeten doorgaan. Veel moet je je daar niet bij voorstellen. Het is hoogstens weggelegd voor koppels met veel kleine kinderen die niet zelf willen opdraaien voor opkuis en afwas. Anderen zullen zich wellicht ergeren aan het constante af- en aangeloop van nieuwe afhalers en aan het zicht op de nogal klinische keuken.

Onder de knie

Maar die kritiek hoeft niemand te storen. Waar het bij Pizza Italia om draait, is de smaak. En die hebben ze van bij de opening al volledig onder de knie. Ik laat mij eerst verleiden door enkele mozarellasticks (3 voor 2,40 euro). Geen culinaire hoogvlieger uiteraard, maar je krijgt minstens wat je verwacht. Daarna voel ik mij verplicht om een pizza te bestellen, al kan je ook voor spaghetti bolognèse (6,90 euro) of een pennevariant (vanaf 6, 40 euro) gaan.

Het wordt uiteindelijk een pizza Ravenna. Ze kunnen in diverse maten, maar de medio met traditionele dunne bodem komt het best overeen met wat ze je in Italiaanse restaurants voorschotelen. Het deeg wordt overigens vers gemaakt door het bedrijf.

Voor 8,70 euro krijg je een vrij grote pizza die rijkelijk bedekt is met mortadella, champignons en een spiegelei. Het mag gezegd, dit was de eerste afhaalpizza die ik ooit at die kan concurreren met een pizza uit het restaurant.

Met die bestelling is je honger ongetwijfeld gestild, maar voor de liefhebbers zijn er ook nog desserts. Daar valt het Italiaanse ijs met zomerse namen als Fragola Fabiola, Citronella Bella en Straciatella op. Dat belooft voor die zwoele zomeravonden wanneer je niet naar de broeierige stad wil, maar wel in de huiselijke sfeer en eventueel met de voeten in de emmer wil genieten van authentieke Italiaanse smaken. (frv)Onze score: 7/10Pizza Italia, Dendermondesteenweg 550, Destelbergen, alle dagen open van 11.30 tot 13.15 uur en van 17.30 tot 22uur, tel. 09-37.37.500.