Stel: je bent een vereniging die op het Rabot een sociale kruidenierswinkel wil uitbaten, maar je wil je daarbij niet in onverantwoorde financiële avonturen storten. Stel: je bent een accountancy-firma, met een zetel in Gent, die wel eens wat verder wil kijken dan de klassieke bedrijfsfeestjes en -uitstappen. Waarom zouden die twee partijen niks voor elkaar kunnen betekenen?

88 'matches'

Gisteren op de Win-Winbeurs gebeurde precies dat. Anniek Vandecasteele van de vzw Samenlevingsopbouw ontmoette er Frederik Berckmoes-Joos en Geert Van Rysseghem van de firma Moore Stephens Verschelden, en ze besloten de handen in elkaar te slaan. 'Wij zullen de boekhouding van de sociale kruidenier op punt stellen, in ruil zal Samenlevingsopbouw ons personeel rondleiden in het Rabot', zegt Van Rysseghem.

Het was maar een van de 88 'matches' die gisteren werden gemaakt op de allereerste Gentse Win-Winbeurs. Daarvoor waren 72 ondernemingen en 79 verenigingen naar het stadhuis afgezakt. Twee uur lang onderhandelden ze met elkaar, praatten ze over wat ze voor elkaar konden doen en bezegelden ze dat - eventueel - met een schriftelijk samenwerkingscontract.

Beter dan in Antwerpen

'De eerste Gentse Win-Winbeurs was daarmee een ongelofelijk succes', zegt schepen Mathias De Clercq (Open VLD). 'In Antwerpen, waar ze vorig jaar al zo'n beurs organiseerden, bleven ze steken op 69 matches, in Gent zijn we daar een stuk boven gegaan. Er zijn ook hele mooie samenwerkingen afgesloten. AA Gent gaat bijvoorbeeld samenwerken met de school Edugo Glorieux: de leerlingen kunnen een modeltraining volgen, in ruil zullen ze wat klussen opknappen in de gebouwen van de voetbalclub. En textielatelier Made by Oya zal van het bedrijf Milliken de stoffen en garendraad krijgen die daar anders toch maar worden weggegooid, in ruil maken ze een kunstwerk voor het bedrijf - met het materiaal dat ze gekregen hebben.'

Gezien het succes van de eerste editie, kondigde schepen De Clercq gisteren al aan dat de Win-Winbeurs normaal gezien een vervolg zal krijgen.