'Het noodsysteem bestaat al enkele jaren, maar omdat het weinig bekend is bij de burgers willen we hen nogmaals vragen om alert te zijn als ze SOS Politiehulp zien op een bus', zegt Manuel Mugica-Gonzalez van de Gentse politie.

'Wie op een voertuig ‘SOS politiehulp gevraagd’ ziet verschijnen, wordt gevraagd meteen de politie te verwittigen en de volgende informatie door te geven: de plaats waar het voertuig gezien is en het voertuignummer. De politie vraagt dan op haar beurt feedback aan de Dispatching van De Lijn.'

De voorbije jaren zijn bijna alle voertuigen van De Lijn uitgerust met een dergelijk alarmsysteem. 'Hierdoor kan een chauffeur in nood met één druk op de knop de alarminstallatie inschakelen', aldus Christel Boumans van De Lijn.

Boetes

De Lijn heeft dit jaar in Gent al zestien grote controles op de vervoersbewijzen gedaan, steeds met de begeleiding van de politie. 'Regelmatig worden zwartrijders die betrapt worden agressief', zegt Boumans. 'Deze week alleen is de politie al twee keer tussen beiden moeten komen.'

De Lijn controleerde in Gent deze donderdag nog 21 bussen, goed voor 733 reizigers. 28 onder hen hadden geen geldig vervoersbewijs en kregen een boete.