De naam van Merten De Wever weerklinkt al enkele jaren flitsend in de oren als over het Belgische aspirantenwielrennen wordt gepraat. De 14-jarige aspirant behaalde de voorbije jaren tientallen overwinningen en was ook op de belangrijke afspraken zelden afwezig. Twee jaar geleden behaalde hij in de wegrit van het BK in Herenthout zilver, vorig jaar op de tricolorestrijd bij de dertienjarigen in Zwijnaarde kaapte hij de hoofdvogel weg. En dus is Merten De Wever zondag opnieuw de te kloppen man. Al liep de voorbereiding allesbehalve naar wens.

Op het Vlaams kampioenschap in Lierde, nog geen twee weken geleden, kwam hij in de eindspurt zwaar ten val en kon zodoende zijn kansen niet verdedigen.

‘Het was een serieuze klap’, herinnert hij zich. ‘Gelukkig kwam ik er met wat schaafwonden van af. Mijn fiets was er erger aan toe. Mijn kader brak middendoor’, aldus Merten De Wever die in de aanloop naar het BK pas gisteren weer een eerste keer op de fiets kroop.

‘Eerst moest ik mijn schaafwonden laten genezen, anderzijds was het wachten op een nieuwe fiets. Ik heb die pas sinds gisteren. Van trainen kwam de voorbije dagen niets in huis. Ik trok met de familie op vakantie in de streek van de Mont Ventoux. Zonder fiets dus. Ik denk niet dat dit mijn voorbereiding in het gevaar zal brengen. Ik moet zondag voor het podium van de wegrit kunnen meespelen. In de tijdrit mik ik veel minder op een uitschieter’, klinkt het bij het wielertalent van VC Deinze die de voorbije weken al het hof werd gemaakt door tal van andere clubs.

‘Volgend jaar ga ik bij de nieuwelingen aan de slag. Bij welke club? Dat weet ik nog niet. Ik wil eerst het BK afwachten. Ik sluit bovendien niet uit dat ik bij mijn huidige club zal blijven, al zijn er ook wel enkele, voorlopig weliswaar niet concrete, aanbiedingen’.

De wedstrijden worden op en rond de Markt met als prelude de tijdritten vanaf 9.45 uur. De wegwedstrijden worden verreden vanaf 13.30 uur. In totaal worden er twaalf truien uitgereikt voor de twaalfharige, dertienjarige en veertienjarige meisjes en jongens.