'Wij hadden liever niet overgeschakeld omdat de parkeerder vertrouwd is met het nummer', aldus Matthieu Dubois, woordvoerder van het Antwerps Parkeerbedrijf. 'Maar logischerwijs moeten wij de wet te respecteren.'

Door de wildgroei aan sms-shortcodes zag de overheid zich verplicht het gebruik van nationale nummeringsruimte beter te beheren. Een Koninklijk Besluit bepaalt daarom dat binnenkort alle betalingen per sms lopen via een nummer dat begint met het cijfer 4. Naar analogie met het huidige nummer 3311 kiest Mobile-for, het bedrijf achter sms-parkeren, voor het nummer 4411.

Dit nummer geldt voor alle Vlaamse steden waar een parkeerplaats met de gsm kan worden betaald. Naast Antwerpen bieden voorlopig enkel Morstel, Hasselt en Tienen de dienst aan. 'Er zijn gesprekken met vele anderen steden', zegt Dubois.

'Vooral in Antwerpen is sms-parkeren een succes. Zo'n 20procent van de parkeerders betaalt hier met de gsm. Onlangs hebben we de 500.000ste betaaltransactie per sms geregistreerd. Wat betekent dat wij enorme vooruitgang boeken sinds we in september 2006 startten met het project.'

Een nieuw logo en een nieuwe website, www.4411.be, moeten het sms-parkeren nog meer bekend maken bij het publiek. Daarnaast breidt het dienstenpakket voor bedrijven uit en beschikken buurtbewoners in het nieuwe jaar over een digitale parkeerkaart. 'Alleen de tarieven blijven voorlopig hetzelfde', besluit Dubois. (vjb)

www.4411.be