Omdat het op een warme zomeravond ook al wel eens iets meer mag zijn, is wijnbouwer Bruno Cools uit Aarschot onlangs gestart met de verkoop van rosé schuimwijn. Die wordt momenteel verdeeld via de streekwinkels. 'De reacties van mijn klanten zijn zeer goed', zegt Cools. 'Op de Dijlelanddag in Kampenhout was het zelfs aanschuiven geblazen voor mijn standje.'

Een van de Belgische pioniers in het bouwen van rosé schuimwijn was Paul Vleminckx van domein Meerdael in Oud-Heverlee. Hij verdeelt de rosé mousserende wijn wel niet via winkels. 'Nee, enkel aan restaurants', klinkt het. Niet alle wijnkenners zijn fan van de rosé schuimwijnen. Velen bestempelen het roze goedje als 'een modeverschijnsel'.

Dat wil Bruno Cools niet gezegd hebben. 'Afwachten', zegt hij. 'De verkoop loopt momenteel goed. Of het effectief een modeverschijnsel is, zullen we pas binnen enkele jaren weten. Maar toegegeven: zo'n glas met roze schuimwijn oogt toch wel een pak mooier dan witte.' (lacht)

De kans dat het aantal geproduceerde roseflessen binnenkort flink de hoogte ingaat, is overigens niet onbestaande. Cools hoopt de capaciteit van zijn wijngaard Ten Bunder in Nieuwrode (Holsbeek) gevoelig op te trekken. 'Momenteel heb ik een wijngaard van een halve hectare. Dat is natuurlijk veel te weinig om al mijn kosten te kunnen dekken. Daarom hoop ik op korte termijn uit te breiden tot vijf hectare, ofwel een vertienvoudiging van mijn domein. Bovendien is de opvolging al verzekerd. Mijn twee zonen en mijn dochter staan te springen om mee in de zaak te stappen. Op die manier wordt Ten Bunder een echt familiebedrijf. Ik heb het bovendien ook van geen vreemde. Mijn grootvader en mijn vader maakten vroeger al cider van appels.'

Die appels liet Cools al snel achterwege, maar het wijn maken zat hem wel in het bloed. Vorig jaar werd zijn wijn nog opgenomen in de top twintig van beste Belgische wijnen.

De tijd dat er een beetje meesmuilend gedaan werd over de Hagelandse wijnen, lijkt dan ook voorgoed voorbij. Enkele jaren geleden kreeg het imago van de Oost-Brabantse wijnen een flinke deuk toen Rik Daems een glaasje uit een gemaskerde fles in De Laatste Show omschreef als 'zoete bocht, nauwelijks de naam wijn waardig'. Pijnlijk: het ging wel degelijk om zijn eigen Hagelander, gebouwd op de domeinen van de familie Daems in Rillaar (Aarschot).

'Dat heeft het imago van de Hagelandse wijnen natuurlijk geen goed gedaan', geeft ook Bruno Cools toe. 'Al is Daems 'er ingeluisd'. De mannen van De Laatste Show hebben hem eerst een aantal zoete wijnen voorgeschoteld. Als je meteen daarna een droge wijn voor de kiezen krijgt, proeft die natuurlijk helemaal anders.'

Valsgespeeld, dus. Want, zegt Cools, Hagelandse wijn is absoluut geen 'bocht'. 'Dat bewijzen de talloze onderscheidingen die de wijnen uit onze regio de afgelopen jaren te beurt vielen', meent hij. 'Ik heb een beetje de indruk dat men tot enkele jaren geleden niets wou afdoen aan het imago van de Franse wijnen. Terwijl je natuurlijk ook buiten Frankrijk bijzonder lekkere wijnen vindt. In het Hageland, bijvoorbeeld.' (lacht)