We lijsten per provincie enkele geschikte schaatsplaatsen op. Meer schaatsvijvers en open waters vindt u ook op de speciale forumpagina van Belgian Inline Center.

Bekijk hier het schaatsoverzicht per provincie (laatste update: vrijdag 8 januari):

 

 

Provincie West-Vlaanderen

Damse Vaart
Schaatsen op de Damse Vaart tussen Brugge en het Nederlandse Sluis is nog niet mogelijk. 'Om te schaatsen moet het ijs overal minstens twaalf centimeter dik zijn en als het zes centimeter dik is, meten we het elke ochtend, luidt het op de Dienst Toerisme van Brugge.
Voor de laatste stand van zaken: www.damme.be

Brugge: reitjes
Om het ijs op de Brugse reien te betreden, is er minstens twaalf centimeter ijs nodig.

Middelkerke: Geleed
Op het Geleed waren er vrijdag er nog te veel ijsvrije plekken.

Ieper: Vestingen, vijvers van Dikkebus en Zillebeke
Het is nog lang niet veilig om het ijs van de vestingwateren, het Ieperleekanaal of de vijvers van Dikkebus en Zillebeke te betreden. Het ijs is er nog maar twee tot drie centimeter dik, zegt ijsmeester Lieven Stubbe, die donderdag nog op verschillende plaatsen is gaan meten. De ijsmeester verwacht nog niet dat het ijs in Ieper dit weekend dik genoeg zal zijn. Hij vermoedt dat schaatsen pas over een week mogelijk zal zijn, als het blijft vriezen.

Provincie Oost-Vlaanderen

Aalter: Kraenepoel
De Kraenepoel is sinds donderdag officieel open voor schaatsers, maar ook woensdag bonden een pak bezoekers al de schaatsen onder de schoenen en waagden zich op de dichtgevroren vijver. 'Vanaf donderdag is schaatsen officieel toegelaten, we zullen nu dus geen mensen meer van het ijs jagen', klinkt het bij de gemeente.

Maldegem: spaarbekken Kleit
Het ijs op het spaarbekken in Kleit is nog niet dik genoeg, maar met de aanhoudende vrieskou zal daar de komende dagen wellicht verandering in komen. 'De technische dienst meet dagelijks de dikte van het ijs en donderdagmorgen stond de teller op 6 centimeter', zegt burgemeester Johan De Roo (CD&V). 'Dat is nog 4 centimeter te weinig, want om echt veilig te zijn, moet het ijs minimaal 10 centimeter dik zijn. Als het vriesweer blijft aanhouden - en zo ziet het ernaar uit - dan zal daar in de loop van de volgende dagen wel verandering in komen. Dit weekend zou het mogelijk moeten zijn om te schaatsen op het Kleitse spaarbekken.

Gent: Blaarmeersen
Het water op de vijver van de Blaarmeersen ligt onder een laag ijs, maar dat is nog niet sterk genoeg om er op te schaatsen. Het is absoluut verboden om op de vijver te gaan. Het ijs op de Blaarmeersen was donderdag 4 centimeter dik, en als het blijft vriezen, groeit dat met ongeveer 1,5 centimeter per dag aan. In Gent wordt het ijs echter pas vrijgegeven als het 12 centimeter dik is.

Sint-Laureins: Boerekreek

Wachtebeke: provinciaal domein Puyenbroeck
Het ijs was er dinsdag vier centimeter dik, maar het moet minstens dertien centimeter dik zijn om veilig op het ijs te kunnen gaan. In Puyenbroeck houdt een wachtdienst alles in het oog.

Wachtebeke: Turfmeersen

Berlare: Donkmeer
Op het 86 hectare grote Donkmeer in Berlare mag er sinds woensdag geschaatst worden. 'Op eigen risico', benadrukt het gemeentebestuur. Het ijs is er vijf centimeter dik, de politie houdt er ook een oogje in het zeil. In het weekend mag er wellicht officieel geschaatst worden.

Astene/Deinze: Oude Leiearm
Op een nog fragiele ijs van de Oude Leiearm niet ver van het Sas in Astene zetten jong en oud woensdag voorzichtig hun eerste schaatspassen op het ijs.

Moerbeke-Waas: Moereloop in de Turfmeersen
Als het stevig blijft vriezen kan er straks wellicht opnieuw geschaatst worden op het natuurijs van de Moereloop in deTurfmeersen. Natuurpunt vraagt hierbij wel respect te hebben voor de natuur en de dieren in de Turfmeersen.

Sint-Niklaas: De Ster
Het ijs moet er nog enkele centimeter aandikken.

Brakel: Rijdtmeersen
Op de Brakelse Rijdtmeersen was de ijslaag donderdag nog maar 6 centimeter dik. 'Levensgevaarlijk om hier op te lopen', waarschuwt de brandweer. De politie bewaakt voorlopig de vijver om mogelijke schaatsers weg te houden.

Tielrode: potpolder
Als de strenge vorst aanhoudt zal er komend weekend geschaatst kunnen worden in de potpolder van Tielrode. ‘In samenspraak met het gemeentebestuur van Temse is de potpolder maandagavond onder water gezet', aldus Luc Kuppens van het polderbestuur.

 

Provincie Antwerpen

Heffen: Fonteintje

Kalmthout: Kalmthoutse Heide
Schaatsen mag sinds vrijdag op het Stappersven, het grootste ven van de Kalmthoutse Heide. Natuurpunt, dat sinds vorig jaar de eigenaar van het ven is, vindt dat schaatsen 'een vorm van natuurbeleving' is. En natuurbeleving is, naast het beschermen en herstellen van groen in Vlaanderen, de doelstelling van de vereniging. De vorige eigenaar verbood het schaatsen op het Stappersven. Het schaatsen is wel op eigen risico én met respect voor de natuur en de dieren, benadrukt Natuurpunt. Op de Putse Moer kan nog niet geschaatst worden.

Hoogstraten: Bootjesven
Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), de beheerder van Bootjesven, laat de bezoekers toe. 'We voeren een gedoogbeleid', zegt Daniël Josten van ANB. 'Schaatsen mag op eigen risico.'

Om te schaatsen op De Mosten is het nog even wachten. 'We gaan bekijken of het ijs dicht is en of we er een vorm van controle kunnen uitoefenen', zegt burgemeester Van Aperen vrijdag. 'Voorlopig is schaatsen er nog niet toegelaten.'

Retie: provinciaal groendomein Prinsenpark
Het ijs moet er nog enkele centimeter aandikken.

Herentals: Moerven

Willebroek: Het Broek
In Willebroek wordt niet gemeten maar is er momenteel een schaatsverbod al zullen er geen speciale patrouilles te zien zijn aan de vijvers van Het Broek. Boswachter Hans Van Praet van het natuurgebied gedoogt, maar moedigt schaatsen niet aan. 'Wie het probeert, doet dat op eigen risico. In het midden van de vijvers liggen nog wakken omdat er ook eenden op de vijvers zitten.

Mol: Zilvermeer
In het provinciaal recreatiedomein Zilvermeer in Mol is schaatsen niet toegelaten en het domein zet naar eigen zeggen wachters in om een oogje in het zeil te houden.

Arendonk: Het Goorken

Lille: Lilse Bergen
De kleine vijvers in de Lilse Bergen in Lille zijn vrijdag opengesteld.

Brecht: Kempense Vaart
Schaatsen op de Kempense Vaart wordt vrijdag afgeraden door burgemeester Luc Aerts (CD&V) van Brecht. 'Om op de Kempense Vaart te schaatsen, is er nog dagenlang vorst nodig, zowel overdag als 's nachts. Zolang de temperatuur overdag boven de nul graden komt, kan er van schaatsen op de Vaart geen sprake zijn.'

Turnhout: Zwart Water

Oud-Turnhout: Rhoode 

 

Provincie Limburg

Lummen: Schulensmeer
Op het Schulensmeer in het Limburgse Lummen waren schaatsers donderdag nog niet welkom.

 Heusden-Zolder: Circuit van Zolder
Op de vijvers van Terlaemen in Heusden-Zolder kan er geschaatst worden.

 

Provincie Vlaams-Brabant

Merchtem: Kerkvijver
Na een meting van de ijsdikte dinsdag heeft burgemeester Eddie De Block (Open VLD) van Merchtem toelating gegeven om te schaatsen op een groot deel van de Kerkvijver, een particuliere vijver in het centrum van Merchtem. Op woensdag 13 januari wordt er een lokaal schaatskampioenschap ingericht die de Grote Prijs Kris Depauw zal heten, genoemd naar de schepen die enkel maanden terug overleed en die vorig jaar voor het eerst een dergelijk initiatief nam.

Diest: provinciaal domein Halve Maan
Schaatsen op de vijvers is - voorlopig - nog niet toegelaten, zegt medewerker Davy Exelmans woensdag. 'Dat mag pas als het ijs veertien centimeter dik is.'

Kessel-Lo: provinciaal domein

Hier kan voorlopig nog niet geschaatst worden, en de verwachting is dat dat ook dit weekend nog niet het geval zal zijn. 

Rotselaar: Plas
Zodra de ijsdikte en -kwaliteit in orde is, geeft het gemeentebestuur de toelating om het ijs te betreden.
Meer info op www.rotselaar.be