Documenten die werden aangetroffen in het huis waar Bin Laden werd gedood, wijzen op de werkrelatie tussen de al-Qaedaleiders en Mullah Omar. De nieuwe informatie wijst op 'een aanzienlijke graad van ideologische convergentie', zo stelt een bron in Washington die vertrouwd is met de documenten in de Britse krant The Guardian.

Het nieuws ondermijnt de hoop op een onderhandelde vrede in Afghanistan. Analysten en beleidsmakers vragen zich immers af of de taliban overtuigd kunnen worden het terrorisme de rug toe te keren, tenzij ze opnieuw onderdak bieden aan de 'ideologische verwanten' van al-Qaeda. Volgens experts bestaat nog de mogelijkheid dat, hoewel Mullah Omar nauwe banden had met Bin Laden en al-Zawahiri, andere talibanleiders een alliantie of samenwerking met al-Qaeda als problematisch kunnen zien.

Zowel de Britse premier David Cameron als de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton stelden eerder dat een politiek akkoord met de taliban de sleutel is tot stabiliteit in Afghanistan van zodra de westerse troepen daar in 2014 verdwijnen.

Op 2 mei vorig jaar werd Bin Laden door Amerikaanse Navy Seals uitgeschakeld.