Volgens Der Spiegel hebben bepaalde directeurs van de winkel camera's geïnstalleerd om in te zoomen op de betaalterminal op het moment dat de klanten hun geheime code ingeven. De beelden zouden opgeslagen zijn en vervolgens op DVD's gebrand en verdeeld onder verantwoordelijken.

'Er zijn duidelijke regels rond de videobewaking en de betalingszone wordt niet gefilmd', aldus de communicatieverantwoordelijke Kirsten Windhorn in een e-mail. Mocht er toch misbruik zijn geweest, zal de keten 'tuchtmaatregelen nemen en eventueel juridische stappen ondernemen', voegde ze nog toe.

Op de beschuldigingen van Der Spiegel dat vrouwen met korte rokken of een diepe decolleté gefilmd zouden zijn wanneer ze zich bukten om producten te nemen, reageert Windhorn niet.

Volgens het weekblad werden ook de werknemers bespioneerd in de opslag- of verzendingsruimten. 'In enkele uitzonderlijke gevallen kan het gebeuren dat medewerkers worden gecontroleerd als ze verdacht worden van een concrete overtreding', geeft Windhorn toe.

In 2008 kwam de Duitse keten Lidl, de concurrent van Aldi, in opspraak omdat het zijn werknemers liet controleren door privé-detectives.