Dat extra gewicht verklaart ook waarom de kranen de wagon niet konden rechttrekken. 'We hebben de experts vertrouwd', zegt Gilles Boonen van de brandweer van Yvoir.

Momenteel is men bezig het resterende zwavelkoolstof, een ontvlambare en giftige vloeistof, over te pompen. Het is wel nog te vroeg om te zeggen of de geëvacueerde buurtbewoners woensdagavond terug naar huis kunnen.

Schadevergoeding

Dinsdag liet Infrabel weten dat alle buurtbewoners een schadevergoeding krijgen van 500 euro. Met die schadevergoeding 'erkent Infrabel nog geen verantwoordelijkheid'. 'Het gaat om een nog niet definitieve schadevergoeding, omdat we ons bewust zijn van de moeilijkheden die de buurtbewoners vrijdag meegemaakt hebben', zei Infrabelwoordvoerder Frédéric Sacré. Hij voegde eraan toe dat iedereen de schadevergoeding krijgt, van baby's tot bejaarden.

De buurtbewoners die hun huizen niet verlaten hebben, krijgen dan weer een boete en geen schadevergoeding. Dat liet eerste schepen van Yvoir, Bernard Le Hardy De Baulieu, weten. Sinds vrijdag heeft de politie al aan een tiental mensen een proces-verbaal gegeven.