Sven Mouton en Hilde Duerinck kochten in 2006 een pand met zicht op het Gentse verbindings-kanaal: een rijwoning uit 1930 die er ogenschijnlijk weinig bijzonder uitziet. Achter de sobere voorgevel gaat echter een verbluffend project schuil dat zowel een eengezinswoning, bed and breakfast als architectenbureau omvat. Sven Mouton: 'De oorspronkelijke woning met achterliggende paardenstalling dateert uit de periode dat boten nog met paarden werden voortgetrokken. Om de ziel van het huis te bewaren gingen we ietwat onconventioneel te werk en maakten we van de stalling onze woning. Het originele woonhuis werd omgetoverd tot bed and breakfast en de scheiding tussen beide delen vormt ons architectenbureau CRU!.'

De strakke loft grenst aan een zonnige binnenplaats, beschut door de omliggende gebouwen. De passage tussen wonen en werken wordt gevormd door een overdekt wandelpad, geflankeerd door enerzijds een glaswand en anderzijds een ruwe bakstenen muur. Eyecatcher van formaat is de dakconstructie uit bamboe, die bepaalde delen van het dak stut en her en der decoratief in de woning terugkomt. Sven haalde zijn inspiratie uit het ontwikkelingswerk dat hij in Brazilië deed. Samen met zijn vrouw en huidige partner binnen CRU!-architecten richtte hij er een coöperatieve op die de lokale bevolking bamboeconstructies leerde bouwen. Sven: 'In Brazilië kennen ze dat strakke niet, daar mag het allemaal wat losser, opener en ruwer. Die kennis wilden we ook graag hier toepassen zonder over te hellen naar de 'geitenwollensokkenlook'.

Tips van de bewoners
- Wil je graag met bamboe werken, hou dan de rest van je interieur sober. Probeer een boomhut-gevoel te vermijden door gebruik te maken van hedendaagse ontwerpen en van andere, moderne materialen. Vergeet ook niet dat bamboe van nature een scheef materiaal is.
Trek ze recht door ze bijvoorbeeld te combineren met een traditionele dakverbinding.

- Wij hanteren twee kernwoorden: licht en lucht! Een goeie ventilatie is duizend keer belangrijker dan een overdreven isolatie. Goed isoleren heeft meer met je portemonnee te maken dan met ecologie. Zorg voor een gezonde woning waarin je veel buitenlucht kan binnenhalen.