Al-Megrahi zat in Schotland een levenslange gevangenisstraf uit vanwege zijn aandeel in de bomaanslag op een toestel van PanAm boven Schotland in december 1988. Daarbij kwamen 270 mensen om het leven, waaronder ook elf inwoners van het stadje Lockerbie.

De Libiër, een voormalige medewerker van de inlichtingendienst, heeft zijn schuld altijd ontkend. In zijn laatste interview, in december vorig jaar, zei hij: 'Ik ben onschuldig. Ik ga algauw sterven, en wil samen met mijn familie met rust gelaten worden'. Velen geloven ook dat hij als zondebok werd gebruikt door het regime van de voormalige Libische dictator Moammar Kadhafi.

Voor Al-Megrahi in 2001 voor een speciale rechtbank in Nederland tot levenslang werd veroordeeld, was er tussen het Verenigd Koninkrijk en Libië jarenlang getouwtrek over zijn uitlevering. In augustus 2009 werd hij om humanitaire redenen vrijgelaten. Hij zou nog maar kort te leven hebben. 

Hij keerde terug naar Libië en werd er als een held onthaald en ontvangen door wijlen Kadhafi. Volgens zijn familie is al-Megrahi aan prostaatkanker overleden in zijn woning in de Libische hoofdstad Tripoli.