Met hun trappistenbier zijn ze in de hele wereld bekend, maar wat zich achter de muren van de Sint-Sixtusabdij in Westvleteren afspeelt, is al eeuwen een geheim. In het boek ‘De abdij van Westvleteren' tonen de 21 broeders voor één keer hoe hun leven eruitziet.

‘Er is een nieuwe vleugel gebouwd aan de abdij, een schitterend modern gebouw van architect Bob Van Reeth', zegt Katrien De Vreese van uitgeverij Davidsfonds. ‘Doorheen heel dat bouwproces zijn we de afgelopen drie jaar op gezette tijdstippen langsgegaan bij de broeders om hun leven in beeld te brengen.'

En dus staan foto's in het boek van de nieuwe eetzaal waar de broeders elke dag in absolute stilte –er wordt niet gepraat aan tafel– eten. ‘Vlees komt daar nooit op tafel. Alleen wie ziek is, kan bijvoorbeeld eens een ei krijgen, om aan te sterken', zegt De Vreese.

Ook een begrafenis van een broeder in de abdij kon op foto worden vastgelegd. De paters tonen ook de kamers waar ze nu slapen. In het oude gebouw deden ze dat in één gemeenschappelijke slaapzaal, nu heeft iedereen een eigen plek.

Een deel van de winst die het boek opbrengt, gaat naar het bouwfonds van de abdij en dient dus om de nieuwbouw te helpen bekostigen. Eerder verkocht de abdij ook al tijdelijk even haar bier in winkelketen Colruyt om de bouwkas te spijzen.