Dierenrechtenorganisatie PETA beschuldigt de beroemde tv-kokkin reclame te maken voor 'het wreedste en meest ongezonde gerecht dat iemand zich kan ooit kan indenken'. De organisatie stelt voor een hersenscan voor Lawson te betalen, omdat haar liefde voor dierenleed volgens hen veroorzaakt moet worden door een of ander psychisch defect.

Het was de Amerikaanse topchef Anthony Bourdain (55) die het verhaal aan het licht bracht. 'We waren aan het dineren toen een aantal mannelijke gasten begonnen op te scheppen over de meest bizarre dingen die ze ooit al gegeten hadden. Zo zei iemand trots dat hij een levend cobrahart verorberd had.' Maar het was Nigella Lawson die het meest deed verbazen.

'Nigella wreef over haar lippen en vertelde dat, toen ze in Spanje was, ze een varken liet aborteren en het daarna roosterde. Zooo lekker, zei ze daarover.' Volgens haar woordvoerder zijn de uitspraken niet juist. 'Nigella Lawson was er nooit getuige van en heeft er niet aan deelgenomen, maar vertelde gewoon over een culinaire praktijk waarover ze gehoord had. Ze keurt het zelf niet goed.'

Puzzels oplossen

Toch stuurde dierenrechtenorganisatie PETA een mail naar de tv-kokkin, waarin ze haar beschuldigen van het gebruik van dieren voor haar eigen genotzucht. 'Varkens zijn intelligente en gevoelige wezens die puzzels kunnen oplossen en hun biggen beschermen. Ik vraag me af of de opmerkingen die u over hen geeft, overeenkomen met uw gevoelens', klonk het in de mail.

Het is niet voor het eerst dat Lawson in het vizier van dierenrechtenactivisten komt. In 2008 vertelde ze dat ze graag een beer wou doden om hem te dragen als trofee. Ook toen zei haar woordvoerder dat haar opmerkingen uit de context gerukt waren.