Eén minuut en zestien seconden: zo veel tijd moet u erover doen om het viaduct in Gentbrugge over te steken. Want aan het begin van de 1,9 kilometer lange afstand is uw auto gefotografeerd en aan het einde zal dat nog eens gebeuren. Wie minder tijd spendeerde tussen de twee foto's, heeft meer dan 90 km per uur gereden en krijgt een boete.

En zo zijn er veel. Het systeem is pas vrijdag in gebruik genomen, nu al rollen de boetes binnen bij de Oost-Vlaamse wegpolitie. Vrijdag werd er gemiddeld om de vier minuten een snelheidsovertreder geflitst, dit weekend steeg dat tot een gemiddelde van een boete om de twee minuten. Tussen vrijdagavond 20 uur en zondagavond 20 uur vlogen 1.489 bestuurders op de bon.

'Daarmee komen er door de trajectcontrole meer boetes binnen dan toen we het op het viaduct nog met gewone flitspalen deden', zegt hoofdcommissaris Michel Van Butseele van de Oost-Vlaamse wegpolitie. 'Er waren op zondag meer boetes dan op zaterdag, misschien zijn de mensen alweer vergeten dat het systeem in werking is. We hadden een boete om de vier minuten verwacht op basis van testresultaten voor de officiële lancering. Misschien rijden er tijdens het weekend meer mensen te snel en zal het cijfer dalen tijdens de week.'

De minimumboete voor een snelheidsovertreding op de autosnelweg bedraagt 50 euro. De installatie van de trajectcontrole, die drie jaar geleden 800.000 euro kostte, heeft zo op één weekend al minimaal 75.000 euro opgebracht. 'Maar we zijn geen heksenjacht aan het voeren, bedoeling is dat de verkeersveiligheid verhoogt doordat de chauffeurs zich aan de maximumsnelheid houden', zegt Van Butseele.

Vraag is of de politie die grote stroom aan boetes wel kan verwerken. 'Absoluut geen probleem', zegt de hoofdcommissaris. 'We kunnen met de vijf mensen die we ter beschikking hebben zonder enige moeite 300.000 boetes per jaar verwerken. En zelfs meer als het moet. Er is geen sprake van om de trajectcontrole af te zetten om de instroom aan boetes te verminderen.'

De politie verwacht op lange termijn 336 overtredingen per dag. Op weekdagen rijden 60.000 voertuigen voorbij de controle, in het weekend 40.000.