Een Spaans onderzoek dat verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Early Human Development toont aan dat baby's van rokende moeders afwijkend gedrag vertonen. 'Wellicht is er een negatief effect op de hersenen van het kind', verklaart professor Roland Devlieger, afdelingshoofd van de dienst verloskunde van het UZ Leuven.

Het is al enkele decennia bekend dat roken tijdens de zwangerschap ernstige gevolgen kan hebben voor baby's. Het geboortegewicht ligt 200 à 300 gram lager dan bij een baby van een niet-rokende mama. Het kind kan ook fysieke afwijkingen vertonen.

Ook de rokende moeders zelf lopen risico. 'Hoewel veel vrouwen denken dat een lichtere baby een minder zware bevalling betekent, zijn er over het algemeen meer complicaties en bloedingen tijdens de bevalling van rokende moeders', zegt professor Devlieger.

Het lijstje negatieve gevolgen van roken tijdens de zwangerschap wordt met deze studie nog langer. 'Toch rookt ongeveer 15 procent van de zwangere vrouwen', vertelt Devlieger. 'Vooral bij vrouwen uit de sociaal lagere klasse komt het nog te vaak voor.'

'Bij roken is er een duidelijke verhouding tussen dosis en effect. Hoe meer je rookt, hoe meer de schadelijke gevolgen tot uiting komen', zegt Devlieger. De overheid en gynaecologen proberen toekomstige moeders attent te maken op de negatieve gevolgen van de gewoonte. 'Stoppen met roken blijft de boodschap voor zwangere vrouwen.'