Het ereburgerschap werd toegekend aan boord van de Wilford aan de kaai van Sint-Amands, waar Moens een houtsnede van 'De Veerman' van Gerard Gaudaan kreeg. Ook al woont Moens al sinds 1979 niet meer in de streek maar wel in Heusden, is het voor hem telkens een beetje thuiskomen als hij in Klein-Brabant komt.

Wandelen en fietsen 'Als kind maakte ik al graag grote wandelingen en fietstochten door de streek, en daar hou ik nog altijd van', zegtMoens.

In 1981 doctoreerde Moens in de wetenschappen. Als assistent en nadien leidend wetenschappelijk medewerker werkte Moens sindsdien voor de universiteit. In 2003 werd hij gewoon hoogleraar in de vakgroep analytische chemie.

Hij hield zich vooral bezig met nieuwe methoden ontwikkelen in de analytische chemie en chemisch onderzoek van archeologische voorwerpen en kunstwerken. Sinds 2002 was hij decaan van de faculteit Wetenschappen en in 2005 werd hij vice-rector.

Als ereburger komt hij in het lijstje te staan met onder andere kunstschilder Jan Verheyden, reisjournalist Bernard Henry, componist Jef Schampaert, dichter Bert Peleman en abt Wassenberg van de Bornemse abdij.