‘Niets mee aan te vangen. Ziet er altijd dronken uit. Labiel persoon. Zit constant voor zich uit te staren. Duurt een uur eer ze zit, en nog een uur eer ze weer buiten is. (...) Nog altijd een loserke. Zit niets van fut in, heeft sinds juni geen vast werk meer gehad.' Dat is wat een uitzendconsulente noteerde over MonicaB., een 40-jarige vrouw uit Beveren die zich drie jaar geleden bij AGO-Interim aanbood. Ze kreeg nooit een job via het interimkantoor, zo vertelde ze ons gisteren. Ze werd zelfs nooit op gesprek gestuurd.

Daar kan een eenvoudige verklaring voor zijn. Op het profiel dat de hackers uit de database van AGO-Interim plukten, kreeg ze de stempel ‘mega-NTG' mee. Volgens de hackers – die zichzelf Rex Mundi hebben gedoopt – staan dat voor ‘Niet Te Gebruiken'.

Afgelopen zaterdag stuurden de hackers een e-mail naar AGO-Interim, met de melding dat ze hun klantendatabank gekraakt hadden. Pas maandagochtend werd de e-mail opgemerkt. De hackers zouden de profielen van 10.000 sollicitanten in hun bezit hebben.

‘We haalden die profielen van de onbeveiligde webserver van het bedrijf', aldus de hackers. Hun buit: de namen van de sollicitanten, adressen, telefoonnummers, paswoorden, en nummers van hun identiteits- en SIS-kaart. ‘Het interessantste zijn de evaluaties', zo merken de hackers fijntjes op. Evaluaties waarin op een niet altijd even delicate manier over de sollicitanten gesproken wordt.

De hackers chanteren nu het uitzendbureau. Maandag zetten ze al die gegevens op het internet, tenzij het bedrijf losgeld betaalt. De gevraagde geldsom – door de hackers als ‘idiotentaks' omschreven – maakten ze niet bekend. ‘Minder dan 100.000 euro', aldus de hackers. Volgens AGO-Interim hebben de hackers verschillende eisen, en is de afkoopsom daarvan afhankelijk. ‘We laten voorlopig alle denksporen open', zegt Dirk Clarysse, de advocaat van het bedrijf. Anders gezegd: AGO-Interim heeft nog niet beslist of het betaalt.

Nog doelwitten

De hackers plaatsten meteen drie profielen op het net. Volgens de advocaat wordt onderzocht of de gegevens authentiek zijn, dan wel of de hackers ze bijkleurden. ‘Het gaat in elk geval om info die voor intern gebruik diende', zegt Clarysse. ‘Zoiets wordt nooit aan werkgevers, of aan de buitenwereld getoond. Consulenten moeten volgens de interne policy op een neutrale, correcte en niet-discriminerende manier over sollicitanten spreken. AGO-Interim heeft 380 kantoren. Alle werkgevers in het oog houden, is moeilijk.'

Rex Mundi haalde een maand geleden hetzelfde uit met Elantis, een dochterbedrijf van de Belfius-bank. De hackers kondigden gisteravond op Twitter aan dat er nog doelwitten volgen.