De feiten dateren al van zaterdag 2juni maar kwamen pas nu aan het licht door een interview met Walter Grootaers in het tijdschrift Story.

Zeker is dat die dag twee verdachten werden ingerekend voor de deur van Grootaers (57) en zijn vrouw Nicole Plas (45). Het staat zo goed als vast dat ze de villa van het echtpaar viseerden.

Walter Grootaers wou gisteren geen verdere details geven. In Story vertelde hij dat een buurman de politie had gebeld ‘omdat hij enkele verdachte mannen had opgemerkt in de straat. Dat gebeurde kort na halfacht 'savonds. Op dat ogenblik was er gelukkig niemand thuis. Ikzelf was enkele dagen het land uit en Nicole was op uitstap met de drie kinderen. Het zou kunnen dat ze wachtten tot Nicole en de kinderen thuiskwamen om dan toe te slaan. Maar persoonlijk denk ik dat ze op verkenning waren. In elk geval: toen Nicole thuiskwam, waren ze al opgepakt.'

De politie kon even later nog eens twee verdachten inrekenen. ‘Zwaarbewapende agenten riepen naar die mannen dat ze op de grond moesten gaan liggen', vertellen buren van het echtpaar Grootaers. ‘Die mannen waren donker gekleed en in hun rugzak staken vuurwapens en messen.'

Volgens het Mechelse parket hadden de vier nog meer vreemde spullen op zak. ‘Bivakmutsen, tape, plastic bandjes om mensen te knevelen en wapens', bevestigt Steven De Winter van het parket.

Wellicht rekenden de gangsters erop dat het gezin Grootaers-Plas veel geld in huis had. Walter Grootaers is een van de rijkste artiesten van ons land en zijn vrouw is gedelegeerd bestuurder van Endemol België, het mediahuis dat programma's maakt als Big Brother en Sterren op de dansvloer.

Ontsnapt met helikopter

De vier mannen zijn voor de onderzoeksrechter in Mechelen geleid en ondertussen heeft de raadkamer hun aanhouding met een maand verlengd. Minstens drie van de vier opgepakte mannen zijn geen onbekenden voor het gerecht. Een van hen is Oualid Sekkaki, de jongere broer van de Mechelse gangster Ashraf Sekkaki. Voorts zijn er de broers El Haddouchi. Een van die twee was betrokken bij de helikopterkaping in juli 2009 waardoor Ashraf Sekkaki en twee kompanen uit de gevangenis van Brugge konden ontsnappen. Lahoucine El Haddouchi had de piloot gegijzeld, maar moest in de gevangenis van Sekkaki uit de helikopter stappen omdat het toestel anders niet veilig kon opstijgen.

Vraag is of Ashraf Sekkaki de mogelijke overval mee op poten heeft gezet vanuit de gevangenis in Marokko, iets wat hij eerder heeft gedaan bij overvallen in het Mechelse. ‘Dat is gewoon te gek voor woorden', zegt Frédéric Thiebaut, de advocaat van Sekkaki.