In 2002 kocht architect Piet Vandewalle dit rijhuis in Gent, waarvan enkel de benedenverdieping door de toenmalige eigenaars werd bewoond. Zoals in vele gevallen werd het ruime herenhuis verder opgedeeld in studentenkoten – met al de gevolgen van dien. Piet vertelt: 'Vijftien containers puin, valse plafonds en gyprocwanden vlogen de deur uit vooraleer ik aan mijn verbouwplannen kon beginnen.'

Omdat vijf verdiepingen te veel zijn voor een man alleen, deelde ik de woning opnieuw in: sous-sol, beneden- en eerste verdieping hield ik voor mezelf. De rest ging naar twee ruime studentenstudio's. 'De doorkijkmogelijkheden en split-levels maken van dit unieke rijhuis een luchtig en gevarieerd project, met circulatie tussen alle woonruimtes. Het kantoor op de benedenverdieping geeft met een vide uit op de nieuwe achterbouw, waar de hele woning in samenkomt. Van op deze verdieping kijk je zo naar keuken en tuin beneden. Tegen de zijmuur loopt over de vide, bijna zwevend in de ruimte, een betonnen passerelle waarop de trappen aansluiten. Die trappen vormen één van de vele blikvangers. Het ontwerp –stalen wangen met treden in padoekhout– is van Piet Vandewalle zelf.

Tips van de bewoners
- Durf 'out of the box' te denken wat betreft materiaalgebruik. Eervol marmer combineren met ruwe beton? Waarom niet? Choqueren kan niet de bedoeling zijn, maar een materiaal gebruiken op een non-conventionele manier levert soms prachtig resultaat!
- Denk tijdens de verbouwingen bij elke stap aan het geheel. Vermijd een lappendeken aan ingrepen die uiteindelijk mooi zijn op zich, maar niet bijdragen tot het doordachte geheel. Hou steeds je basisconcept voor ogen!
- Verbouwen moet leuk blijven. Uiteraard bepaalt je budget heel veel van de 'verbouwvreugde'. Maar stel je prioriteiten en hou je hieraan. Ga ook niet vergelijken met anderen want dan bestaat de kans dat je je laat verleiden van dit plan af te wijken.