Het Fort van Oelegem grenst aan het provinciaal Groendomein Vrieselhof en de vroegere hoofdingang is gemakkelijk te bereiken via de landelijke Goorstraat. Voor de fietsende bezoeker is er al jarenlang een goed onderhouden dolomietpad.

‘Het Fort wordt, net als dit van Stabroek en het infopunt aan de Antitankgracht in Sint-Job-in-'t Goor, een onthaalpoort van waaruit de toerist-natuurliefhebber op ontdekking kan langs de Antwerpse Fortengordel en de Antitankgracht’, zegt Koen Helsen.

‘Het is een uniek gegeven dat onze militaire geschiedenis en het groen hier zo volledig samengaan. Aan het Fort worden twee zones voorzien voor voetgangers en fietsers. Langs de Goorstraat, met zicht op de hoofdingang van het Fort, komt een staande infomodule met twee fietsenstallingen. De tweede zone situeert zich iets noordelijker, op de flank van de Fortvijver. Hier komt een liggende module met een zitmeubel die uitgeeft op de militaire metalen brug over de Antitankgracht en op het schootsveld van het Fort.’

‘Elke zone krijgt een fietsenstalling en wordt ingericht met boskiezel. De modules zijn eveneens uitgewerkt in passende materialen die het uitzicht niet schaden, zoals staalplaat, hardhout en vervangbare infopanelen.’

De provincie wil niet alleen de groene omgeving van de twee Fortengordels rond Antwerpen in de schijnwerpers plaatsen, maar ook de nieuwe functies die de bouwwerken sedert jaren verzekeren.

Vleermuizen

Heel bijzonder aan het Fort van Oelegem is haar vleermuizenpopulatie die er jaarlijks komt overwinteren. De reden trouwens waarom het Fort niet bezocht kan worden.

Toch wordt overwogen om het beperkt toegankelijk te maken zonder de bewoners te storen. Al zal dat geen gemakkelijke evenwichtsoefening zijn.

Tenslotte bekijkt de provincie ook de ontwikkeling van de ruimere omgeving met de groene long in Schilde en met het kasteel Vrieselhof, dat zal fungeren als hoofdtoegang voor het Fort, zowel voor gemotoriseerd vervoer als voor voetgangers en fietsers. De parking wordt daartoe heraangelegd.