Volgens de wet op de kernuitstap moeten in 2015 de oudste drie kerncentrales van ons land de deuren sluiten. Het gaat om Doel I en II en Tihange I, die in 2015 veertig jaar oud zullen zijn. Maar de wet stelt wel dat door een sluiting de energiebevoorrading in ons land niet in het gedrang mag komen. Precies dat is nu de vrees van staatssecretaris Wathelet. Hij heeft van de regering daarom de opdracht gekregen een uitrustingsplan te maken. Een deel ervan lekte gisteren uit.

Duidelijk is dat er een communautair probleem ontstaat doordat gekozen moet worden tussen een Vlaamse en een Waalse kerncentrale. Wathelet wil die keuze laten afhangen van veiligheidscriteria. Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) moet hierover een rapport opstellen. Bij vroeger onderzoek is al gebleken dat Doel I en II openhouden zeker duurder zal uitvallen dan Tihange. Anderzijds zitten er in het Antwerpse havengebied wel heel veel bedrijven die fors veel energie verbruiken en die graag goedkoop in Doel kopen.

Wathelet wil ook op voorhand al de kritiek tegengaan dat hij Electrabel een cadeau doet: hij wil dat de overheid een soort van energieaankoopdienst opricht, die elektriciteit doorverkoopt aan andere bedrijven. Electrabel heeft al gezegd dat het pas bereid is een centrale langer open te houden als dat ook economisch haalbaar is. Als de nucleaire rente (de winst die de energieproducenten maken omdat de kerncentrales zijn afgeschreven) te sterk wordt afgeroomd, en Electrabel tegelijk zijn elektriciteit goedkoop moet doorverkopen aan anderen, zou de producent wel eens kunnen weigeren zijn centrales langer open te houden.

Energiespecialist Kristof Calvo (Groen) meent dan weer dat de regering met haar plannen andere bedrijven ervan weerhoudt om hier te investeren in nieuwe centrales. Hij wil vooral dat er flexibele gascentrales komen, die snel aan- en uitgezet kunnen worden, afhankelijk van de productie van zonne- en windenergie.