Nadat de controle van een jonge vrouw in nikab uitmondde in een gewelddadig incident in het commissariaat van Sint-Jans-Molenbeek, riep de extremistische moslimbeweging Sharia4Belgium op tot protestacties. Dat leidde tot incidenten met de politie en zette een Parijse moslimextremist er zelfs toe aan naar Molenbeek af te zakken om twee agenten neer te steken.

Een aantal inwoners van de gemeente organiseerde daarom de mars, uit protest tegen die incidenten. 'Wij zijn de 99 procent die hier dagelijks in vrede samenleven', zegt priester Daniël Alliët, één van de mede-organisatoren. 'Wij verwerpen alle daden en uitspraken die aanzetten tot haat, angst, geweld en verdeeldheid. We eisen het recht op om in vrede en solidariteit samen te leven, ongeacht onze huidskleur, filosofische of religieuze overtuiging.'

De mars trok vanuit Molenbeek naar het Brusselse Rogierplein en verliep zonder incidenten. Een tiental sympathisanten van de Anonymous- en Occupy-bewegingen wilden mee opstappen met Guy Fawkes-maskers maar dat werd hen door de politie verboden.